Pinot Gris – guide på allt du behöver veta om druvan

En lättodlad druva med ett unikt namn, även känd för sina skiftande färger. Den aromatiska Pinot Grisen finns i allt från torra- till söta dessertviner – här är guiden till druvan Pinot Gris.

Pinot Gris

Pinot Gris, den aromatiska gröna druvan trivs bäst i ett kallare klimat och man gör oftast torra viner på druvan. Vindruvan har skiftande färger från gråblå till brunrosa, och namnet Gris kommer från franskan, där gris betyder grå. Detta anses som en tämligen lättodlad druva som finns i många skepnader. Du hittar viner i allt från torra lätta viner till söta dessertviner och druvan är även mottaglig för ädelröta.

Ädelröta – vad är det?

Vindruvan kan bli angripna av svampen Botrytis cinerea som gör att skalet blir mer genomsläppligt för vatten. Detta resulterar i en skrumpen druva med ett innehåll där socker och aromämnen blir mer koncentrerade, samtidigt som vissa smakförändringar sker. När druvorna utsätts för ädelröta blir druvmusten mer koncentrerad och passar perfekt vid produktion av mycket söta dessertviner. Dessa viner kallas också för ädelsöta viner.

pinot gris gröna druvor druvguide

Vart odlas Pinot Gris?

Viner som produceras på dessa druvor odlas i Tyskland, Italien, Alsace i Frankrike, Ungern, Rumänien, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada och Österrike.

Pinor Gris går under olika beteckningar och druvans mest kända distrikt är Alsace i Frankrike, där den kallas  för ”Tokay d’Alsace”. Dock är denna beteckning inte tillåten sedan 2008. I Italien gör man förhållandevis neutrala viner och här kallas druvan för Pinot grigio. I Tyskland odlas pinot gris i Baden och Pfalz, där den kallas ruländer eller grauburgunder. I Undergår beteckningen under namnet Szürkebarát. Österrike och Ungern har också haft framgång med denna druva, och i Nya Världen är det främst Kanada, Oregon (USA) och Nya Zeeland som lyckats bäst. Då gärna i frisk stil och med lite restsötma.

Druvans smak

Pinot Gris vinerna går vanligtvis i smaktypen druvigt och blommigt, där dofterna ofta är aromatiska med inslag av tropisk frukt, päron, citrus, honung och vinteräpplen. Vinerna från mer lätta neutrala till mer kryddiga och fylligare viner.

Du kan med fördel matcha Pinor Gris vinet med smakrika fisk- och skaldjursrätter samt till ljust kött.

 

Text: Madeleine Skiljaica
Bild: Pexels

_________________________________________________________

Läs även

Vad är ett naturvin?

Vinbondens guide till Tyskland

Följ oss på FACEBOOK och INSTAGRAM!

 

 

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer