Nobelmenyn 2018 – maten & drycken

Årets middag! Nyfiken på vad som stod på menyn på Nobelmiddagen? Här är Nobelmenyn 2018, maten och drycken.

Den 10 december 2018, 19.00 slog sig de 1300 inbjudna gästerna ner till bords i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Där och då avslöjades menyn till Nobelbanketten. Menyn togs fram av kocken Tom Sjöstedt, som för andra året i rad blivit tilldelad det prestigefyllda uppdraget. Konditorn Daniel Roos ansvarade för femte året i rad för desserten. Rykten om en helt vegetarisk meny visade sig inte stämma, men unikt var ändå att huvudrätten vid en sådan tillställning var baserad på rotfrukt. I fjol var faktiskt Tom Sjöstedt först med att servera en vegetarisk rätt på nobelmiddagen.
Hur bestäms då vad som ska drickas till middagen? Nobelstiftelsen har inför middagen en vinprovargrupp bestående av erfarna vinprovare som blindprovar ett stort antal viner. Vilka dessa personer är lämnas dock okänt utanför stiftelsen. Vinerna provas till maten och denna grupp väljer ut vilka viner som passar allra bäst.
Här ser ni den kompletta menyn från Nobelbanketten samt drycken till. Kanske blir ni inspirerade till nyårsbjudningen?

Foto: Dan Lepp © Nobel Media AB 2018

Förrätt
Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.

Dryck: Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013

Huvudrätt
Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.

Dryck: Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016

Dessert
Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

Dryck: Ruppertsberger Riesling Auslese 2014

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.