Med passion för Riesling och farmors äppelkaka

En vacker höstdag i mitten av oktober träffar jag Calle ”Mister Riesling” Fegth. Calle lyser ikapp med höstsolen och är lika färgstark som trädens soldränkta löv. Det märks att han har en passion för det han håller på med.

Calle ”Mister Riesling” Fegth
Calle ”Mister Riesling” Fegth

Calle Fegth växte upp i en vanlig familj från Molde på det norska nordvästlandet. Han blev tidigt intresserad av mat. Redan som tioåring lekte han restaurang med sin farmor och lagade rätter som hans jämnåriga kamrater inte ens kunde stava till.

–Min farmor var den som inspirerade mig. Jag kan fortfarande känna doften och smaken av hennes mustiga köttgryta och saftiga äppelpaj, berättar Calle Fegth.

På kockskolan sju år senare kom han i kontakt med en tysk serveringslärare som han fick stor respekt för. Det var den tyske läraren som inspirerade och fick honom intresserad av tysk Riesling. Så pass att han så småningom bytte inriktning från kock till servitör.

–Jag fastnade direkt för syran, frukten och mineraliteten som ger den tyska Rieslingen sin karakteristiska elegans, säger Calle och berättar att idag är tyska Rieslingsviner ett av de mest eftertraktade bland världens sommelierer.

Kombinerar god mat med bra viner

När Calle hade åldern inne för att handla på vinmonopolet upptäckte han att det fanns väldigt lite tysk Riesling i sortimentet. Och att norrmännen valde franska viner framför tyska. Han ville avliva myten att alla bra vita viner kommer från Bourgogne.

Efter flera resor till Tysklands vindistrikt hade han skaffat sig kunskap, kontakter och ett gediget förråd av Rieslingviner. Och så småningom kunde han skörda frukten av sitt målinriktade och hårda arbete. Finkrogen Credo, som Calle drev i flera år, fick utmärkelsen ”Norges bästa vinlista 2007”. Med över 1400 sorters tysk Riesling blev det en av de största i Europa. Vinmakare och krögare stod på kö för att anordna middagar och uppdatera sina vinlistor.

Samtliga viner är unika i sitt uttryck.

Calles kärlek till Riesling består och sedan många år tillbaka producerar han Riesling viner under sitt eget namn tillsammans med producenten Bernhard Mehrlein. Serien med viner från Rheingau har under åren växt till fem unika Riesling viner av olika karaktär. Årgång 2016 av Calles Riesling blev den 10:e årgången som duon gör tillsammans.

–Min ambition har alltid varit att kombinera god mat med bra viner. Jag vill att mina viner ska förmedla syran, frukten och känslan av platsen där vindruvorna växer, mognar och skördas.

Från finkrog i Trondheim till vinbar på Gotland

Svenska systembolaget har ett utav Calles viner i ordinarie sortiment och ytterligare fem viner i beställningssortiment. Gemensamt för vinerna är att de är eleganta och välgjorda med en fin syra och mineralitet. Samtliga viner är unika i sitt uttryck och kan lätt kombineras med olika maträtter.

I dag driver Mr Riesling ”Calles vinbar” i Förvaltarvillan i Bungernäs på norra Gotland. Det är en kombinerad restaurang och vinbar i en avslappnad och personlig atmosfär. Här gör han allting, från att rekommendera vin till att röra i grytorna. Även farmors äppelkaka står ibland på menyn, avslöjar Calle ”Mister Riesling” Fegth. n

Calles Riesling 2016, artikelnummer 72153

Friskt och fruktigt vin med en bra syra. Inslag av päron, vita blommor, citrus och mineral. Passar utmärkt till lite fetare mat som tex ugnsbakad lax med hollandaisesås.

Calles Jazz Riesling 2016, artikelnummer 75041

Mycket fruktigt och somrigt vin med en fin koncentration och friskhet i form av den tydliga syran. Inslag av honung, tropisk frukt och citrus. Passar utmärkt till grillad fisk och lättare asiatiska rätter.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.