Matcha champagne med snittar – vad passar till

Champagne ger en känsla och smak av lyx och är ett kvalitetsvin med en härlig smakbredd. Du kan med fördel kombinera champagne med olika snacks för en mer angenäm smakupplevelse. Här har du två bra tips på snacks som passar bra till Champagne. Bakom recepten står Anette Rosvall.

Blanc de Blancs – kombinera med sälta

Normalt säger man att motsatser drar sig till varandra och en mer otippad bra matchning till en Blanc de Blancs är chips, som gör en klockren matchning. Syran och stringensen i den eleganta champagnen behöver salt och fett – vilket är precis vad chips och majonäs har att erbjuda.

chips champagne kombination

Källa

Hemmagjorda chips

4 personer

500g valfria rotfrukter, exempelvis rödbeta, potatis eller palsternacka.

4 dl neutral olja

flingsalt

Till servering – Majonäs

4 msk vitvinsvinäger

2 msk limesaft

1 knivsudd senap 1 äggula

3-5 dl netral olja

salt och svartpeppar

Gör så här

Rotfrukter (gärna ekologiska). Skrubba dem ordentligt och skiva i tunna skivor, gärna med en mandolin.

Skölj skivorna och låt dem torka på en kökshandduk innan du friterar dem.

Häll i cirka tio centimeter olika i en kastrull och värm till 180 grader. Lägg i några rotsaker åt gången och fritera tills de fått färg och är knapriga. Rödbetor kan färga av sig så fritera den sist.

Tips: sätt inte på fläkten och ha alltid ett lock nära till hands. Om det börjar brinna lägger du på locket direkt och stänger av värmen på spisen. Olja som blir för varm ryker, så se till att hålla temperaturen.

Majonäs

Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Rör ihop vinäger, limesaft och senap, vispa fluffigt tillsammans med äggulan. Vispa ordentligt samtidigt som du låter oljan åka ner i äggvispet. Vispa ordentligt tills du har den tjocklek du vill ha på majonäsen. Smaksätt med salt och peppar.

Ostkex – lyxigt tillbehör till champagne

Använd de gamla ostkanterna och gör en lyxig ostkaka – en perfekt matchning till ett glas bubbel.

ost champagne kombination

Källa

Ostkex

cirka 30 kex

1 liten näve melonkärnor eller pinjenötter

2-3 dl vetemjöl

150g smör

150g fint riven ost

1 nypa salt

1 nypa italiensk örtkrydda

1 dl fint strimlade oliver i olika färger

Gör så här

Rosta kärnorna eller nötterna i en panna, låt dem svalna och grovhacka dem.

Rör ihop alla ingredienser. Beroende på vilken ost du använder och hur fuktig den är behövs mer eller mindre mjöl, börja med 2 dl och fyll på tills degen håller ihop.

rulla degen till en rulle, plasta in den och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter eller över natten.

Skär degen i skivor, lägg dem på en bakplåtspapper och grädda i 200 grader i 10 minuter, eller tills de blivit gyllene. Låt svalna och servera till champagne.

Tips på champagne

Louis Massing Brut 

En torr och aptitretande champagne med inslag av röda äpplen, grillad citron och brioche. Kan beställas här.

Freixenet Prosecco

En frisk och elegant smak med toner av moget päron, citrusskal, gröna äpplen och grapefrukt, med mindre toner av mineral. Kan beställas här.

 

anette rosvall mat och vin

Källa: Kokboken Mat & Vin
Bakom recepten: Anette Rosvall
Fotograf: Charlotte Gawell
Förlag: Semic


Redaktionen Rekommenderar

Champagneglaset som rymmer en hel flaska

French 75 – klassisk champagnedrink

 

Glöm inte följa oss på FACEBOOKoch INSTAGRAM!

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.