Dags att tända grillen – tips på en lyckad grillning

Med ett stabilt högtryck över landet är det hög tid att göra sig beredd för grillsäsongen 2017.  Vinsider tipsar om hur du bäst förbereder en lyckad grillning – från val av kött till antändning av kolet.

Svenskar älskar sin grillsäsong och många väntar ivrigt under vintern och våren på att få inviga sommarhalvåret på riktigt med en riktig grillfest.

Men vad är det som är själva basen i en lyckad grillning? Hur väljer jag rätt kött, typ av grill och tillbehör?

Med de många gasolgrillarna som tagit marknaden med storm de senaste åren är det lätt att glömma den traditionella kolgrillningen där fördelarna faktiskt, i vårt tycke, väger upp de negativa aspekterna som problem med antändning, brandfara osv.
Att grilla över kol har oanade effekter på smaken och har du köpt riktigt fint kött är det synd att använda gas, där själva uppstarten kan vara enklare, men där mycket av charmen kan gå förlorad.

Självklart är det A och O att se till att kolgrillen står på stabil grund och utom fara för lättantändliga föremål.
Undvik i mesta möjliga mån att hälla en massa tändvätska på kolet då detta ofta sitter kvar och ger en bitter smak på köttet. Det räcker ofta med lite tidningspapper eller en bit av kolpåsen för att få snurr på elden.
När väl ett par briketter är antända tar det sen inte länge för glöden att sprida sig, men se till att glöden blir jämn och fin under gallret. Håll locket på med ventilerna öppna för att elden ska få syre, annars får du jobba i onödan för att få igång glöden.

I väntan på att grillen ska få rätt hetta kan man lägga på ett gäng skivor av zucchini vända i olivolja och salt och peppar. De ska bli gyllenbruna på varje sida, då kan man ta av dem och börja med köttet när värmen är som högst.

Det är lätt att förhasta sig när man väljer vilket kött man ska använda, men vårt tips är att leta noga efter några bra biffar eller skivor av entrecote. Priserna kan lätt hållas nere om man sonderar terrängen efter gårdsnära slakterier eller certifierat kött från utlandet. Ta dig tid att leta efter bra kött med fin marmorering. Att slänga på ett par kryddiga korvar runt stekarna är också ett bra komplement till middagen!

Har du blivit fråntagen allt ansvar under matlagningen kan du i väntan på att middagen blir klar istället bekanta dig med den stora uppsjö av online-casinon som kommit ut på marknaden. Svenska Casinofeber guidar dig rätt i speldjungeln.

Ett ytterligare misstag många gör är att krydda eller marinera köttet i onödan. Har man en bra stek räcker det med lite salt och peppar för att smaken ska bli den rätta. Resten sköter kolet.
Har man sen fått upp en bra temperatur på grillen och har stekar med en tjocklek på ett par centimeter räcker det med att grilla köttet ett par minuter på varje sida med lock på.

 

Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer