Den kaliforniska vindrömmen

Leif Erikssons slumpmässiga upptäckt av Vinland – troligen Newfoundland på den amerikanska östkusten – har ingenting med dagens framgångsrika vinproduktion i USA att göra. Här har det nämligen aldrig funnits några vinodlingar. Nej, det skulle dröja mer än femhundra år innan det första, kända amerikanska vinet gjordes av franska hugenotter.

Idag har många amerikanska delstater vinproduktion i någon form, där de kaliforniska vinerna är i särklass de mest kända. Fransmännen hade länge svårt att acceptera framgångarna men Kalifornien är idag en högt lysande stjärna på vingatan. Delstaten står för hela 90 procent av allt amerikanskt vin och är världens fjärde största vinproducent.

Den kaliforniska vindrömmen

Erin Stockton, sommelier på Gaston

Kalifornien kan delas upp i fem regioner: North Coast där man hittar vackra Napa Valley och Sonoma County, ett distrikt som producerar USA:s och kanske några av världens bästa viner. I regionen Central Coast odlas framförallt vita viner som Chardonnay, men även Rousanne och Viognier. I Temecula Valley odlar man Zinfandel, Syrah och Grenache, och i Sierra Foothills uppe i Sierra Nevada odlas mest Zinfandel. Sist men inte minst ståtar Central Valley. Regionen står för mer än 50 procent av Kaliforniens totala produktion.

Det finns många stora vintillverkare i Kalifornien som producerar mycket prisvärda viner, berättar Erin Stockton, sommelier på Gaston, vinbar i Gamla Stan. Hon menar att de är välgjorda och tenderar att ha en robust karaktär, men kan möjligen sakna elegans och komplexitet.

– Om man söker efter fine wines finns en annan nivå. De är visserligen mycket dyrare – alltid över 350 kronor – men kan jämföras med klassiska viner från Bourgogne eller Bordeaux och är utmärkta och oskattbara lagringsviner, säger Erin Stockton.

Erin Stockton rekommenderar gärna kaliforniska viner inför sommarsäsongen – såväl röda som vita. Från Sonoma hittar man smakrika Zinfandel-viner som kan passa fint till en klassisk BBQ (lite stark och lite söt). Härifrån kan man också hitta fylliga Pinot Noirs och Chardonnays med både tyngd och friskhet.

– En Chardonnay från Sonoma är perfekt till läckra skaldjursrätter som hummer och krabba. Pinot-vinerna är väldigt varierade beroende på hur nära kusten vingården ligger, men funkar oavsett till stekt eller grillad fågel, säger Erin Stockton.

Klimatet i Kalifornien

Generellt sett har Kalifornien ett Medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. På många platser har växtsäsongen potential att vara två månader längre än många regioner i Europa. Men mycket bestäms av samspelet mellan Stilla havet och bergskedjorna som löper parallellt med kusten. När kalla havsströmmar möter varm luft skapas dimbankar som tar sig in över vinodlingarna och mildrar de höga temperaturerna. Därför kan temperaturerna i de södra delarna vara betydligt lägre, än i norr.

– Även om Santa Barbara County är beläget längre söderut är det inte nödvändigtvis varmare på grund av kylan från kustvindar och dimma. Många eleganta Pinot Noirs, Syrahs och Chardonnays finns här i de södra delarna. Från Napa kan du förvänta dig strukturerade och kraftfulla viner som passar bra till grillat, rött kött, säger Erin Stockton.

Nordväst – Oregon och Washington

Oregon och Washington State är också att räkna med som vindistrikt och har gjort denna del till landets näst mest betydande vinregion. Men även om Oregon och Washington ofta grupperas som en region är vinerna helt olika. I Washington kan man hitta fantastiska viner av Cabernet Sauvignon och Syrah med en lite tätare frukt. Den mognare frukten gör att vinerna bättre kan paras med stora smaker och söta eller kryddiga element.

– Willamette Valley i Oregon är en av de mest spännande regionerna för Pinot Noir just nu. Distriktet ligger på samma breddgrad som Bourgogne och av dessa viner kan man förvänta sig en tydlig syrlighet, med mycket krydda och en härlig komplexitet, säger Erin Stockton.

Nordöst – New York

De inhemska Labrusca-sorterna är det vin som har betytt mest på amerikanska östkusten. Det beror på att den är köldhärdig och står emot mot vinlusen som har gäckat amerikanarna under flera sekler. Idag planteras mest de klassiska druvsorterna. Cabernet Sauvignon och Chardonnay fungerar på Long Island, Riesling i Finger Lakes och Chardonnay i distriktet Hudson River.

– New York och Finger Lakes har fått upp farten under de senaste tio åren och har blivit ett lovande område för Riesling-produktion i synnerhet. De flesta av vinerna går dock inte på export, avslutar Erin Stockton. 

Vintips!

Au Bon Climat Knox Alexander, nr 79985 Pinot Noir, 2012, 399 kr.

Gramercy Cellars, nr 92129, Syrah, 2014, 299 kr.

Seghesio, nr 99288, Old wine Zinfandel, 2015, 295 kr. (BBQ!)

Peirano Estate, Nr 72069, Heritage Cabernet Sauvignon, 2014, 178 kr. (BBQ!)

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.