Örter och vin – Så här matchar du smakerna!

Det här med att matcha vin och mat. Kött till rött och fisk till vitt? Ja, visst stämmer det ofta. En sak man kanske inte så ofta pratar om är hur man matchar örter till viner.

Örter och kryddningen är en enormt stor komponent till hur en maträtt smakar. Ofta brukar vi vägleda mat- och vinmatchningar till rena ingredienser som nöt, lamm, grönsaker eller ost. Här är en guide till matchning mellan olika druvsorter och örter.

Ört: Basilika
Rött: Chianti
Vitt: Pinot Gris

Ört: Lagerblad
Rött: Cabernet Sauvignon
Vitt: Sauvignon Blanc

Ört: Körvel
Rött: Syrah
Vitt: Sauvignon Blanc

Ört: Gräslök
Rött: Pinot Noir
Vitt: Sauvignon Blanc

Ört: Koriander
Rött: Garnacha
Vitt: Chenin Blanc

Ört: Dill
Rött: Pinot Noir
Vitt: Chardonnay

Ört: Fänkål
Rött: Pinot Noir
Vitt: Pinot Gris

Ört: Vitlök
Rött: Syrah
Vitt: Sauvignon Blanc

Ört: Citrongräs
Rött:
Vitt: Chardonnay

Ört: Mejram
Rött: Merlot
Vitt: Sauvignon Blanc

Ört: Oregano
Rött: Chianti
Vitt: Sauvignon Blanc

Ört: Persilja
Rött: Cabernet Sauvignon
Vitt: Chenin Blanc

Ört: Rosmarin
Rött: Syrah
Vitt: Chardonnay

Ört: Salvia
Rött: Pinot Noir
Vitt: Reisling

Ört: Dragon
Rött: Syrah
Vitt: Chardonnay

Ört: Timjan
Rött: Cabernet Sauvignon
Vitt: Pinot Gris

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.