Beaujolais Nouveau 2020

Då var vi där igen och kanske har världsläget tagit lite av glädjen som den här dagen tidigare haft i vinvärlden. Men likväl är det dags för Beaujolais nouveau och världen få fira årets skörd. Det började redan i mitten av förra seklet och stod sig stark under många år som en av de mest populära händelserna runt om i vinvärlden. Nästan lika snabbt som man dricker upp en flaska spreds trenden med beaujolais nouveau till jordens alla hörn. Men tyvärr när det finns pengar att tjäna och många vill ta snabba genvägar och trender kopieras så började kvaliteten bli allt sämre och när det var dags att ta lämna 1900-talet och ta steget in i ett nytt århundrade hade hypen lagt sig rejält och det var väl få som trodde att man skulle hitta tillbaka till ursprunget. Med nya vinmakare tog över och tillbaka kom kvaliteten och idag återigen har beaujolais nouveau kopplat ett starkt grepp om vinvärlden.

Samma tidpunkt varje år, den tredje fredagen i november och det råkar bli idag den 19 november. Hela iden med vinet är att det ska drickas ungt och i tankarna ska man ha att det bara var ett par veckor sedan det skördades. 

Traditionellt gör man beaujolais nouveau på druvan Gamay och med kolsyrejäsning dvs att man fyller en stängd ståltank med hela druvor och av tyngden krossas druvorna i botten och börja jäsa. Kolsyran bildar ett tryck och få i sin tur övriga druvor att spricka av trycket. Metoden ger mycket färg, fruktig smak och mjukare tanniner. 

Så passa på att knippa en beaujolais nouveau idag på Systembolaget eller så stötar du krogbranschen och på vägen hem från jobbet beställer du ett glas beaujolais nouveau och njuter av årets vin första vin. 

Cheers! 

Mats Garb 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.