Jessica Frej bjuder på Påskfest

Påskhelgen är här och med den kommer en sprudlande känsla av glädje och förväntan. För många är påsken den ultimata högtiden, fylld med allt som vi älskar: vårsolens varma strålar, de vackra pastellfärgerna som pryder hemmet i from av tulpaner, påskägg och pynt.

Den oändliga mängden godis som jag med barnslig glädje njuter av. Vad som gör påsken extra speciell för mig är dess avslappnade och kravlösa atmosfär, särskilt jämfört med andra högtider.

Lättlagade & festliga recept!

Och som alla högtiden är påsken en tid för gemenskap, glädje och en möjlighet att njuta av goda måltider tillsammans med nära och kära. För att göra din påsk ännu mer minnesvärd har jag satt ihop några fantastiska recept som är både festliga och enkla att tillaga. Oavsett om du planerar en stor påskmiddag eller en avslappnad lunch är dessa rätter säkra vinnare.

Text och recept: Jessica Frej. Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

LAMMFILÉ MED TIMJAN, GRÖNA ÄRTOR OCH VITA BÖNOR

1 kg lamminnerfilé
2 vitlöksklyftor
600 gram frysta ärtor
400 gram (1 burk) vita bönor
1 kruka färsk timjan
150 g parmesanost eller annan smakrik vällagrad ost
2 krm salt
2 krm nymalen svartpeppar
40 g smör att steka i
1 dl pinjenötter
1 dl vitt vin eller mousserande vin
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond

Gör så här:

  • Börja med att ta fram lamminnerfilérna. Låt dem gärna ligga framme i rumstemperatur i någon halvtimme före stekning.
  • Finhacka vitlöken, ta fram ärtorna ur frysen, finhacka timjan, riv osten och klyfta tomaterna
  • Krydda lammet med salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i smöret. När smöret har tystnat, lägg i lammfiléerna och stek på hög värme. Stek i cirka 2 minuter på varje sida, det smakar bäst när köttet är rosa. Ta upp lammfiléerna och lägg på en skärbräda att vila.
  • Sänk värmen till medelvärme. Tillsätt pinjenötterna i pannan och låt dem steka i cirka 30 sekunder. Tillsätt vitlöken och låt den också steka i 30 sekunder. Häll på vin, grädde, fond och timjan, låt det koka ihop i 4 minuter.
  • Tillsätt ärtorna och låt dem tina i såsen.
  • Tillsätt de avrunna vita bönorna.
  • Häll i ost när ärtorna har tinat och rör till osten har smält.
  • Skiva upp lammet. Lägg lammet ovanpå ärtorna, antingen på ett stort fat eller på tallrikar.

 

PAVLOVA MED APELSINCURD

Tid: 10 min + 60 min

Maräng
3 äggvitor ca 120 g
3 dl strösocker
½ msk  citronsaft
½ msk maizena
Lägg äggvitorna i en ren bunke.
Vispa till ett vitt skum.
Tillsätt strösocker lite i taget.
Tillsätt citronsaft och maizena.
Vispa tills du har en glasig fast maräng.
Skeda till 8 pavlovor, oregelbundna som vitan på ett stekt ägg. Gör en liten grop för ”gulan”.
Grädda i 60 minuter på 100 grader.

Apelsincurd

Tid: 15 min

1 ekologisk citron saft och skal
1 ekologisk apelsin saft och skal
3 dl socker
2 ägg
100 g kallt smör

  • Tvätta citrusfrukterna noggrant
  • Riv av det yttersta av skalet på ett rivjärn eller med zestjärn
  • Pressa ur saften ur frukterna
  • Blanda skal, saft, socker och ägg i en kastrull
  • Värm blandningen på svag värme under ständig omrörning tills den tjocknar.
  • Blandningen tjocknar när den bir varm, ta då av kastrullen från värmen
  • Tillsätt det kalla smöret i små kuber och rör hela tiden
  • När smöret smält är curden färdig
  • Häll upp i en ren glasburk och förvara i kylskåp

HARICOT VERTS MED ÄGG OCH CEASARDRESSING

1 dl majonnäs
1,5 msk dijonsenap
1,5 msk äppelcidervinäger
0,5 msk soja (ljus)
1 klyfta vitlök (stor)
2 dl parmesanost, finriven
450-500 g frysta haricots verts
4 ägg
krutonger
svartpeppar

  • Rör ihop majonnäs med dijonsenap, vinäger och soja i en skål.
  • Pressa i vitlöken och tillsätt parmesanost. Rör om.
  • Koka frysta haricots verts i saltat vatten, det tar bara 2–3 minuter.
  • Låt ånga av i ett durkslag.
  • Blanda haricots verts med dressingen.
  • Koka äggen i 6-7 min. Skala och halvera.
  • Toppa med krutonger, ägghalvor och nymald svartpeppar.
  • Egna krutonger gör du enkelt genom att steka brödbitar som blivit torra och tråkiga i olja (eller smör) med lite salt och peppar.
  • Låt de bli gyllene och frasiga!

 

Jessica Frej
Ålder: 34 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 2 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej

Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.

Fler recept hittar du här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.