Julöl att ställa upp på julbordet

I Sverige har vi bryggt helgöl i hundratals år och till fest och högtider dracks historiskt ett starkare öl som var mörkt, fylligt och lite sött, som värmde gott i vinterkylan. Ölets karaktär passade också bra till dåtidens salta och feta festmat – som än idag återkommer på vårt julbord.

Som vanligt har vi plockat ut ett par av våra favoriter bland årets julöl och här kommer åtta att ställa på julbordet i år.

 

julöl Mysingen

Mysingen Midvinterbrygd

En mörk kryddad ale med fyllig och värmande avslutning. Kryddningen är balanserad och består av klassiska julkryddor som muskot, kummin, nejlika, vanilj och apelsin.

Artnr: 17732 Alkoholhalt: 6,0 % Pris: 32:80 kr Volym: 500 ml

 

julöl Fullers Winter

Fuller’s Old Winter Ale

Fyllig, rik på malt och torkad frukt men åt det torrare hållet. Ölet har inslag av knäck, nougat och nötter. Det finns också en lätt sötma som påminner om brittisk fruktkaka och pomerans.

Artnr: 11640 Alkoholhalt: 5,3 % Pris: 27:90 kr Volym: 500 ml

 

julöl lump of coal

Lump of Coal Dark Holiday Stout GF

Maltig, rostad smak med tydlig beska, inslag av kavring, katrinplommon, tobak, mörk sirap, kryddor choklad och peppar.

Artnr: 11485 Alkoholhalt: 7,5 % Pris: 24:70 kr Volym: 330 ml

 

julöl abbaye

Abbaye d´Aulne Christmas Triple Ale

Julölet i den vita flaskan är något så ovanligt som en belgisk triple ale 9 %. Abbaye d´Aulne har doft och smak med inslag av fruktkaka, aprikosmarmelad, pomerans, ljus sirap och nötter. Det är fylligt, friskt och beskt med lite sötma och passar därför perfekt till julens mustiga rätter. .

Artnr: 11293 Alkoholhalt: 9 % Pris: 25:90 kr Volym: 330 ml

 

julöl Melleruds prima julöl

Melleruds Prima JULÖl

En ekologisk mörk lager med tradition och hantverk. Doft av rostad karamell med en kryddig och balanserad humlearom. Rejäl maltsmak tillsammans med toner av bränd karamell som avslutas med en lätt lakritston i eftersmaken.

Artnr: 11409 Alkoholhalt: 5,0 % Pris: 17:90 kr Volym: 330 ml

mariestads julebrygd

Mariestads Julebrygd

En klassisk och elegant julebryd med fin beska, blommig doft med inslag av citrus. Det finns en lätt sötma i den fylliga smaken och man hittar även toner av choklad. Vacker bärnstensfärg och gjort på fem utvalda maltsorter för att skapa fyllighet och djup.

Artnr: 11338 Alkoholhalt: 5,8 % Pris: 19:50 kr Volym: 500 ml

 

Wisby jul

Gotlands Bryggeri Wisby Julbrygd

Malt och humle i en bra balans med ett härligt inslag av knäck och fikon i doften och balanserad sötma i smaken. Långt och fruktigt avslut.

Artnr: 11311 Alkoholhalt: 6,0 % Pris: 21:90 kr Volym: 330 ml

 

Nils Oscar julöl alkoholfri

Nils Oscar Alkoholfri Julöl

Maltig smak med inslag av torkade aprikoser, knäckebröd, honung och pomerans. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fläsk- och lammkött.

Artnr: 11942 Alkoholhalt: 0,4 % Pris: 15:90 kr Volym: 330 ml

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.