Provence bjuder på mångfald

Provence bjuder på mångfald
Med Alperna på ena sidan och havet på andra är Provence helt unikt som vindistrikt och med sitt speciella läge finns möjligheten att skapa fantastiska viner utifrån mikroklimat i kombination med jordmånen. Här finns verkligen alla förutsättningar och idealiska förhållanden för druvodling.

Under våren har vi både haft ett specialnummer med fokus på Provence och kort efter den höll vi en roséprovning med viner från samtliga regioner i Provence. Över 80 läsare kom på provningen den kvällen och efteråt var det många som ville fortsätta att upptäcka skatterna från Provence och framförallt fortsätta att utforska skillnaden och nyanserna mellan de olika regionerna.
AOC Côtes de Provence

Regionens största appellation sträcker sig från havet upp till det bergiga inlandet. Des olika terroirer producerar roséviner med en balanserad generositet och lätt, syrlig friskhet, som slutar i en ihållande finish som ofta är fylld av riklig fruktighet. I doften hittar man aromer av färska blommor (rosa), gula frukter (melon, persika) och röda frukter (jordgubbar, hallon, körsbär), tillsammans med inslag av citruszest, tropiska frukter och marshmallow. Texturen ger en mjuk och  rund känsla, men där finns även en krispighet, beroende på vingårdsplatsen.

AOC Coteaux d’Aix-en-Provence
Denna appellations vinstockar kantas av floderna Rhône och Durance och härstammar från härliga kalkstensjordar. Rosévinerna härifrån är skimrande och levande med ljusa färger av laxrosa, persika och litchi och rena rosa reflexer. I paletten hittar vi blommiga och syrliga röda bärnoter följt av intensiva aromer av citrus och gula eller vitköttiga frukter, ibland lyfts av några söta kryddor och kryddor. Deras smak är riklig med en stor syra ryggrad – de är komplexa, fruktiga rosévinerna med en fantastisk syra som gör dem törstsläckande och mycket välsmakande.
AOC Coteaux Varois en Provence
Denna appellation tål kalla vintrar som ger dess rosévinerna mineralitet och fräschör. De är vackert blekrosa i färgen, allt från lax till mycket ljusrosa, de är komplex och uttrycksfulla och visar blommiga toner tillsammans med ett mycket brett utbud av fruktaromer – citrusfrukter, tropiska frukter, solmogna frukter och färska röda frukter. Smaken är elegant och riklig, men samtidigt aromatisk och ihållande, och visar konsekvent bra balans mellan rundhet och friskhet. n
Låt oss bjuda på ett riktigt somrigt recept för årets sommarluncher.
Provence bjuder på mångfald
Fiskcurry med grön sparris
4 vitlöksklyftor
1 msk gurkmejapulver
1 msk currypulver
1 msk ingefärspulver
1 tsk korianderpulver
2 generösa nypor salt
1 thaichili
2 msk olivolja
1 lök
250 ml kokosgrädde
500 ml kokosmjölk
800 g torskrygg
200 g grön sparris
200 g morötter
4 msk svarta sesamfrön
1 knippe koriander

Förbered currypastan:
Krossa vitlöksklyftorna. Krossa chilin mycket fint (utan frön). Lägg dem i en skål tillsammans med olivolja, gurkmeja, curry, ingefära och koriander. Blanda tills du får en homogen pasta. Ställ åt sidan.
Skala löken, dela på mitten och skär i mycket tunna strimlor.

Förbered grönsakerna:
Skala morötterna och halvera dem på längden, skär dem sedan i ca 3 cm långa bitar.
Bryt av den nedre torra delen på sparrisen,
skala eventuellt om skalet känns hårt.
Ånga i 10 minuter. Ställ åt sidan.
 
Förbered curryn:
Lägg currypastan i en kastrull och värm på medelvärme, tillsätt löken. Fräs i 5 minuter innan du tillsätter kokosmjölken. Rör försiktigt så att currypastan blandas med kokosmjölken. Värm på medelvärme.
Torka under tiden fisken och ta bort eventuellt skinn, fjäll etcetera. Skär torsken i stora tärningar på cirka 3 cm. Ställ åt sidan.
Tillsätt kokosgrädden till blandningen och värm upp. När blandningen är varm, tillsätt torskkuberna och därefter sparris och morötter. Täck över och låt koka i 4 minuter.
Arrangera torsken och grönsakerna på tallrikarna. Täck med currysåsen. Tillsätt lite hackad färsk koriander och svarta sesamfrön.
Vilket vin passar till?
Ett ”Vin de Provence” rosé, med toner av citrus och exotiska frukter och tydlig syra tillsammans med en lång avslutning, kommer att passa perfekt till måltiden. Årgång 2021, som ni hittar i butikerna just nu, kompletteras även av blommiga noter och ofta av inslag av konfekt, söta kryddor och marshmallow. En riktigt match made in heaven för sommarmaten eller varför inte som en aperitif under en bar himmel.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.