Vinglas som gör skillnad

Igår kväll höll vi årets första vinprovning och den här gången stod inget land eller druva i centrum, utan det var glasen som fick spela huvudrollen. Och att det gör skillnad i vad man dricker ur fick deltagarna verkligen uppleva. 

Som vanligt hölls provningen på Hotel Reisen i Gamla stan och det fanns en stor förvänta hos deltagarna när man satte sig ner för att ta del av Robert Seatons glasprovning denna kväll. Robert är välkänd inom vinbranschen och har en lång erfarenhet när det kommer till vin och framförallt glas. Och förmodligen är det många som besökt honom i hans butik Öl & VinMagasinet på Karlbergsvägen 20 i Vasastan.

Under kvällen provade vi glas från Riedel och samtliga var ur serien Vinum som är Riedels mest populära glasserie. Serien är den första i världen med maskintillverkade vinglas för olika druvor och typer av vin. Principen är densamma som för Sommeliersserien. Varje glas är framtaget av en grupp experter och utvecklingsprocessen pågår i upp till två år. Vinum består av över 20 olika vatten-, sprit- och vinglas i kristall.

Först ut var Riedel Zinfandel/Riesling Grand Cru som provades med Georg Breuer Riesling Sauvage 2018 och deltagarna fick uppleva att det blev skillnad på doft och smak när vinet bytes till något av de andra. Och störst skillnad blev det när man fick prova det i helt vanligt öppet traditionellt rödvinsglas.

Riedel Zinfandel/Riesling Grand Cru

 

Därefter var det dags att få prova nästa glas och dess egenskaper Riedel Viognier/Chardonnay och till glaset fick deltagarna prova på en chardonnay från USA, Black Stallion Napa Valley Chardonnay 2018. Och här blev det ännu påtagligare vad glaset gör för att lyfta fram vinets karaktär. I rätt glas fanns det en härlig fatkaraktär med en smörighet och tydliga toner av äpple, apelsin och vanilj. Precis så som man vill uppleva den. Sen när vi hällde över vinet till större kupa var det nästan som dofterna försvann och ersattes av en alkoholdoft. Från den större kupan till det vanliga rödvinsglaset och nu började man fundera på om det var ett annat vin i glaset. Väl tillbaka i första glaset kom doften och smaken tillbaka.

Riedel Viognier/Chardonnay

 

Nu var det dags att få prova på Riedel Pinot Noir (Burgundy) och för att uppleva skillnaden hade vi ett typiskt pinot noir vin från Frankrike Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2017. I rätt glas fick vi uppleva precis det man vill ha – hallon, körsbär, salvia och för mig personligen en doft som tar mig tillbaka till ett stall när jag var barn. För övrigt kan jag verkligen rekommendera det här vinet om man är sugen på pinot noir. I ett av de andra glasen hände återigen något med dofterna och smaken. Personligen kanske något mindre än för en del andra deltagare, men det kan ha att göra med vinet för min del. Jag tycker om det för mycket för att det ska bli konstigt i munnen.

Riedel Pinot Noir (Burgundy)

 

Sist ut var Riedel Bordeaux Grand Cru/Cabernet och till den provade vi Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon 2011 från Australien. Som tidigare hittar vi dofterna för vinet i rätt glas – fatkaraktär, svarta vinbär, choklad och mynta. När vi sen häller över det i något av de andra glasen, dock inte glaset för chardonnay eftersom det nästan har samma form men mindre, så händer samma sak som tidigare. Dofterna avtar och det händer något med smaken.

Riedel Bordeaux Grand Cru/Cabernet

 

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att efter den här provningen är jag nästan rädd för att dricka ur ett glas som inte är anpassat efter druvan och stilen. En liten stund i alla fall, men det var en väldigt trevlig kväll och deltagarna blev positivt överraskade av effekten som glaset hade på dessa viner. Och när det kommer till vinerna som fick svettas lite extra hårt den här kvällen var man eniga om att det var väldigt bra viner och helt nya upplevelser för en del.

Själv inser att det verkligen ligger en vetenskap bakom glasen och vill man veta mer bör man ta sig till Robert för att få en ordentlig genomgång eller hålla ögonen öppna när vi gör om den här provningen.

Text: Mats Garb

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.