Österrikes vinregioner och distrikt

 

Regioner och distrikt

I den tidigare artikeln nämner vi ett par regioner och låt oss nu stifta bekantskap med dessa. Det finns tre regioner sedan man inkluderade huvudstadsregionen Wien i Niederösterreich och totat finns det 17 distrikt varav 14 betecknas som DAC. Utöver det har vi Bergland som innefattar fem regioner, Kärnten, Oberösterreich, Salzburg, Tirol och Vorarlberg.
Vi inleder med den region som vi nu nämnt ett par gånger, men som anses vara en av de viktigaste – Niederösterreich. Härifrån kommer nästan hälften av all produktion av den totala mängd som produceras i Österrike och det är främst vita viner av god kvalitet. Vingårdarna är gamla och bär på traditioner. Det finns åtta regioner och där den största är Weinviertel. Här är det druvan Grüner Veltliner som dominerar och regionen är känd för sina vita torra viner. Övriga druvor är Riesling och Müller-Thurgau. Högst anseende har Wachau som många håller som det bästa vindistriktet. Vingårdarna ligger i sluttningarna ner mot floden Donau, som bidrar till varma dagar och svala nätter och påverkar druvans mognad positivt och förlänger mognadsperioden.
Övriga är Wagram, Kremstal, Kamptal, Traisental, Carnuntum och Thermenregion. Totalt finns det ca 26 000 producenter i regionen och i de östra delarna görs även en del röda viner som fruktiga och mjuka på druvorna Zweigelt, Blaufränkisch och Blauburgundur (Pinot noir).
Därefter har vi den tidigare regionen som numera ingår i den vi nyss pratade om och det är en region som är helt unik – Wien. Det är världens enda huvudstad med extensiv vinodling. Här produceras Wiener Gemischter satz som innehåller minst tre olika druvor där det få finnas max 50 procent av en druva och minst tio procent av den tredje. Druvorna växer helt huller om buller i vingården och skördas tillsammans. Störst del som produceras är vitt, torrt vin men det finns även lite rött. 
Nu förflyttar vi oss mot landets sydöstra del och hamnar i Burgenland där vi hittar distrikten Eisenberg, Leithaberg, Mittelburgenland, Neusiedlersee, och Rosalia. Här är Neusiedlersee mest känt för sina söta viner och ett par av det bästa producenterna är Kracher, Lang och Opitz.’
Namnet på distriktet kommer från sjön Neusiedlersee. Det sägs att man mer eller mindre kan vada rakt igenom sjön och förmodligen stämmer det då den är väldigt grund, men dess stora vattenyta har en stor effekt på omgivningen och värmer på vinter och svalklar på sommaren. Den ger också möjligheten att skapa förutsättningar för att ädelröta under hösten. Sjön bidrar till ett fuktigt klimat vilket i sin tur skapar dimma.
Mittelburgenland är känt för sina röda kraftiga viner av druvan Blaufränkisch och Zweigelt. Det odlas även Cabernet Sauvignon och Merlot.
Sista regionen är Steiermark som gränsar till Slovenien i landets södra del och indelas i Südsteiermark, Vulkland Steiermark och Weststeiermark. Här hittar vi innovativa vinmakare och berömda Schilcherviner, ett torrt ljusbruntrosa vin av druvan Blauer Wildbacher. I Südsteiermark produceras Sauvignon Blanc, Muskateller, Morillon (Chardonnay) och såklart de mest odlade druvorna Welschriesling och Weissburgundur (Pinot blanc). Det är hög nederbörd med böljande kullar, jordmånen består av granit, skiffer och kalksten.
Text: Mats Garb
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.