Italienska restauranger – din guide till Stockholms bästa italienare

Svenskarnas förkärlek till det italienska köket är vida känt och under åren har ett stort antal italienska restauranger etablerat sig som favoriter hos de kräsna Stockholmsborna. Vinsider listar här några av stadens italienska krogar som med den äran för den stolta italienska mattraditionen vidare.

italienska restauranger i stockholm

Trattoria Montanari

För snart 50 år sedan lämnade Paolo Montanari Fano på den italienska östkusten och slog upp portarna till restaurang Capri på Nybrogatan. En krog som skulle komma att bli ett landmärke för det italienska köket i Sverige, tillika en av Stockholms första italienska restauranger.

Idag bär hans döttrar Natalie och Lina traditionen vidare med sin egna skapelse, Trattoria Montanari, som blivit en favorit hos gäster som litar på att alltid bli serverade italiensk mat av högsta klass i en familjär miljö.

Här ligger fokus på utmärkta råvaror, tradition och prickfri service med en personal som besitter djupt kunnande kring den italienska mat- och vinkulturen. Enkelt och gudomligt på samma gång.

Trattoria Montanari
Grev Turegatan 56
www.montanari.se

italienska restauranger i stockholm

Eataly Stockholm

Entreprenören Oscar Farinetti grundade Eataly i Turin år 2007 med visionen att besökarna skulle ”äta, handla och lära”.
11 år senare finns över 40 saluhallar runt om i världen och sedan i februari finns Eataly även i Stockholm i gamla biografen Röda Kvarns lokaler på Biblioteksgatan i centrala Stockholm.

På lokalens 3000 kvadratmetrar finner man tre restauranger, barer, caféer, en gelato-bar och en saluhall med över 1000 autentiska italienska matprodukter. Färskt bröd bakas dagligen i den egna vedugnen och man har även en skola där både ung som äldre får lära sig om den italienska matkulturen. Mottot med skolan är: ”Mer kunskap, mer njutning”.

På Eataly är man noga med att endast arbeta med de bästa råvarorna och produkterna från Italien och man kan lätt vandra omkring i lokalerna länge och bara förundras över det italienska matundret och dess rika tradition.

Eataly Stockholm
Biblioteksgatan 5
www.eataly.se

 

italienska restauranger i stockholm

Mancini

Lite skymundan på Tunnelgatan i Stockholm ligger den italienska krogen MANCINI. Här ligger ribban över att bara vara en kvarterstrattoria i mängden, och såväl maten som atmosfären andas hög klass.

Med fantastiska råvaror, imponerande bredd i menyn och en ytterst kunnig personal är Mancini alltjämt en stabil stjärna på Stockholms kroghimmel.

På Mancini har man Slow Food som filosofi, vilket innebär att du som gäst bör avsätta lite extra tid för ditt besök. Ett bra val är att låta den kunniga personalen guida dig genom de olika menyerna och den imponerande vinlistan. Restaurangens sommelier ger utmärkta råd och även ett besök i vinkällaren om så önskas.

Oavsett om ni är i ett sällskap som gärna som gärna hör personalen berätta om matens tillagning och ursprung eller om ni vill avnjuta en utsökt middag i lugn och ro, så tillgodoser man här gästernas önskemål i en härligt elegant italiensk miljö – mitt i Stockholm.

Mancini
Tunnelgatan 1A
www.mancini.se

 

italienska restauranger i stockholm

Restaurang Trattorian

Vid Riddarfjärdens kluckande vatten på Norr Mälarstrand ligger familjerestaurangen Trattorian. Här undviker man att profilera sig som någon lyxkrog utan satsar istället helhjärtat på att servera italiensk mat av hög klass i en familjär miljö, till gäster som vet vad de vill ha.

Här tillagas maten med hjärta och själ. Stora portioner att dela, direktimporterad olivolja och charkuterier, hemlagad pasta som görs dagligen och i den rustika gjutjärnsugnen grillas fisk, kött och färska grönsaker.På helgerna serverar man brunch där till exempel vedugnsbakad pizza, sallader och grillade rätter av fisk och kött finns att beställa. För den med smak för något sött efter maten går det även att njuta av en efterrätt från glassvagnen eller det välsorterade dessertbordet.

Trattorian gör det svåra enkelt och erbjuder fantastisk mat med oslagbar utsikt över Söder mälarstrand.

Restaurang Trattorian
Norr Mälarstrand, kajplats 464
www.trattorian.se

 

italienska restauranger i stockholm

Il Tempo

Än idag lever Il Tempo upp till sitt goda rykte som en av Stockholms bästa och mest välrenommerade italienare.

Ett kort stenkast från Götgatsbackens liv och rörelse finns denna pärla som tog inspiration från New York-restaurangen Gino, då den slog upp portarna på 90-talet. Hit tar man antingen med sin bättre hälft på en romantisk middag eller familjen eller kompisgänget för att prova en av de många skräddarsydda menyerna.

Mitt i restaurangen står dessutom en gammeldags vedugn som man byggt själva där det både bakas färskt bröd och fantastiska pizzor. Några hävdar till och med att de är stans bästa…

Il Tempo har lång och gedigen erfarenhet och respekt för det italienska köket och man utvecklar ständigt menyn och utformar nya rätter med avstamp i den italienska matkulturen.

Il Tempo
Högbergsgatan 40
www.iltempo.se

 

italienska restauranger i stockholm

Döden i Grytan

Att överleva i Stockholms krogdjungel är ingen lek och ytterst få kvarterskrogar har hållit fanan uppe så länge som den legendariska restaurangen Döden i Grytan vid Norrtull i Vasastan.

I en rymlig lokal med högt i tak, tegelväggar och rustikt klinkergolv tillagas traditionsenlig mat från det italienska köket under noggrann omsorg och värme. Sedan årsskiftet drivs dessutom restaurangen av nye ägaren Daniel Boccalini – uppvuxen i Rom med den eviga stadens matkultur i blodet.

Ett tips är att inte småäta innan besöket på Döden i Grytan då de aldrig inte snålar på portionernas storlek. Den klassiska Bistecca Alla Fiorentina på ca 600 gram kan få vilken best som helst att gå på knäna. Börjar man vackla kan man dock kvickt bli serverad en frisk sorbet för att underlätta matsmältningen och fortsätta resan genom måltiden.

Förutom gudomlig risotto, grillat kött och himmelska pastarätter kan man även idag dela på en pizza som för- eller mellanrätt.

Döden i Grytan står sig stark bland stadens italienare och av dagens kvalitet att döma kommer traditionen leva vidare under lång tid framöver.

Döden i Grytan
Norrtullsgatan 61
www.dodenigrytan.se   

 

italienska restauranger i stockholm

Haga Bottega

Ett stenkast från vackra Hagaparken, i Elite Hotel Carolina Towers lokaler, ligger den italienska restaurangen Haga Bottega.

Här serveras både frukost, lunch och middag och förutom det italienska huvudtemat låter man sig även inspireras av övriga medelhavsländers kulinariska influenser.

Kvaliteten på både service, mat och dryck är grundstenen i Haga Bottegas verksamhet och gruppen bakom restaurangen har även Vassa Eggen, Tako, Tennstopet och Kommendören under sitt paraply. Med dessa populära krogar inom familjen är Haga Bottega inget undantag utan följer den röda tråden som gjort föregångarna så framgångsrika och omtyckta.

Här tar man även emot större sällskap, arrangerar julbord och erbjuder även besökare att boka The Club, en inglasad lokal högst upp i Carolina Tower med utsikt över hela staden där man antingen kan äta middag, bjuda på mingel eller ordna olika events.

Haga Bottega
Eugeniavägen 6
www.hagabottega.se

4 Kommentarer
 1. Ni har missat den bästa Italienaren!!
  Kol & Kox på Olofsgatan 7
  Genuint och med rena smaker.
  Stället drivs av Giacomo, han är Italienare och han kan det här med Italiensk mat.
  Basta!

 2. Den Bästa Bästa är ” Den Gamle och Havet”
  Det finns INGEN som slår denna Fantastiska Restaurang och goda viner.
  Siri,

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.