Konsten att göra pasta som en italienare

Italien och pasta går hand i hand. Ingenstans i världen äter man så mycket pasta och när en italienare erbjuder sig att visa hur man gör färsk pasta, då lutar man sig tillbaka och observerar skådespelet.

färsk pastaVi befinner oss hemma hos tv-kocken Sebastian Schauermann. Med en kommande utgåva av Vinsider som bär temat Italien låter vi de italienska dofterna fylla hans kök då han bjuder på sina tre favoriter från detta land som han jämte Österrike ser som ett andra hemland. På plats är även Leo, den unge italienaren som för tillfället bor hemma hos Sebastian.

Odramatiskt har Leo berättat att han förmodligen dör om han inte får äta pasta åtminstone en gång om dagen. Detta är självfallet inget man är beredd att riskera och av en händelse är Leo expert på att göra färsk pasta. En konst och ett hantverk han är beredd att dela med sig av.

Trots bristen på kavel som ser sitt substitut i en vinflaska och att Leo inte har tillgång till de övriga verktyg han är van vid briljerar han. Det här kan han göra i sömnen om det så skulle krävas. Resultatet blir tagliatelle och tortellini. Prova själva, receptet finner du här nedan.

Färsk Tagliatelle 4 personer

  • 300 gr durumvete 0.0 eller finmalet vetemjöl
  • 3 st ägg

Lägg ut en hög av mjöl på ett bord och gör ett litet hål i mitten där du knäcker äggen i.

Arbeta in äggen i mjölet med en gaffel inifrån och utåt. När degen tjocknar övergår du till handkraft. Arbeta degen för hand i ca 10 minuter. Har du en bakmaskin börjar du med mjölet och knäcker i ett ägg i taget, arbeta degen i endast 5 minuter.

Ta upp den och lägg den under en duk och låt den spänna av i 10-30 minuter innan du börjar kavla ut den.

Mjöla bordet och kavla ut degen 1 mm tunn med en kavel eller en pastapinne om du har en sådan.

Skär långa tagliatelle remsor som du mjölar lite och lägger i 100 gr högar tills de ska kokas.

Koka upp rikligt med saltat pastavatten i en stor kastrull. Släng i pastan och låt den koka endast i 2 minuter innan du lyfter upp den med en pastagaffel och lägger de i din sås. Hemligheten till en krämig sås är att du använder en del av pastavattnet i såsen.

Text och foto: Derin Sunneson

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.