Livet på en vingård i skördetid

På vingårdar är skörden en höjdpunkt på året. Vinsider var på plats på Sveriges enda urbana vineri, The Winery Hotel, och upplevde skörden på plats.

Tidig morgon 13 september anlände 10 ton druvor med långtradare från Toscana till Solna och The Winery Hotel. De har klarat färden välbehållna och är nu redo nästa steg i sin process att bli vin. Att göra vin är som bekant ett hantverk och på hotellet kan man en gång om året verkligen få en inblick i processen. Druvor sorteras, rensas, pressas, pumpas och jäser. Vineriet blir levande och, precis som på alla vingårdar så är det här årets stora höjdpunkt.

10 ton druvor kom med långtradare från Toscana.

Produktionen på vineriet i Solna uppgår till ca 10.000 flaskor/år. Winery Red är hotellets röda vin, gjort på druvsorten Sangiovese med en mindre del Cabernet Sauvignon. Black Bottle Rosé tillverkas av samma druvsorter men i en mindre kvantitet och lanseras varje år under våren. Vi blir visare runt i produktionen av herr Ruhne, vars familj har framställt vin på vingården Terreno i Chianti Classico i 30 år.

På plats passar vi även på att delta i två olika provningen. Först ut provar vi vinet från förra årets skörd. Dessa har samtliga utom ett lagrats i 8 månader. Undantaget har lagrats i 4 månader på UFO-fat. Vinerna görs på druvsorten Sangiovese med en liten del Cabernet Sauvignon.

Vi provar även skillnaden på olika fat. Ett lagrat på nytt franskt ekfat, ett på amerikanskt och slutligen ett på svenskt(!) ekfat. Väldigt spännande!

Efter en riktig skördelunch får vi delta i provningen Wine Evolution. En pedagogisk provning som följer resan från färsk druva till färdigt vin. Genom att prova druva, druvmust, fatprov och färdigt vin får man uppleva hantverket på nära håll. Denna provning passar utmärkt för alla kunskapsnivåer och ger en bra inblick i vinets process.

Druvtrampning

Med mycket skratt provar vi på att göra vin så som förr i tiden – med fötterna. Druvjuicen sipprar mellan tårna och tillsammans hittar vi en takt och trampar på för glatta livet. Man kan inte ens föreställa sig hur mycket processen har förenklats med moderna medel och maskiner.

Tack för denna skörd!

Foto: The Winery Hotel

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.