Louis Roederer spår framtiden med historien och är ett av de sista stora familjeägda och oberoende champagnehusen. De har inte bara satt lyx på kartan med sin världsberömda och exklusiva champagne Cristal. De vinner många tävlingar och 2024 var det femte året i rad som de vann priset ”The world’s most admired Champagne brand”. Vad är knepet för att göra bra champagne?
Historia
Champagnehusets start var redan 1776 men det var först under 1833 som entreprenören Louis Roederer övertog verksamheten genom ett arv. Hans mål var att göra champagne i världsklass. Under mitten av 1800-talet så skaffade han sig fler grand cru-vingårdar, något som på den tiden ansågs vara en mycket ovanlig strategi. De andra champagnehusen köpte in sina druvor medan Louis Roederer lärde sig mer om de olika vingårdslägena och skaffade sig ännu mer bra mark. Framtidsvisionen var att bra vin kommer från jordens kvalitet, kunskap, passion och tradition.
Arvingen Louis Roederer II övertog sin fars inställning till vetenskap och hämtade mycket information från dåtidens skrifter och böcker. På 1870-talet började champagnehuset att exportera sina viner till USA och till och med till tsaren Alexander II. 1876 lanserade Louis Roederer II ett helt nytt koncept, den första Cuvée de Prestige som fick namnet Cristal. Det var en ovanligt utsökt och elegant champagne som skapade ett rykte om Louis Roederers champagne som lever kvar än idag. Den exporterades i flaskor av äkta kristall med flat botten. Ryktet säger att det var tsarens nervositet att någon skulle gömma en sprängladdning i en flaskbottnens hålighet. Hursomhelst lever den genomskinliga flaskan med den flata bottnen kvar än idag även om den inte är av kristall så är innehållet precis lika lyxigt och exklusivt som då. Champagnehuset Louis Roederer är fortfarande familjeägt och leds nu av Frédéric Rouzaud som representerar den sjunde generationen. Varje år exporteras tre miljoner flaskor Louis Roederer runt om i världen.
Egna vingårdar
Området Champagne är känt för sin kalkrika jord som ger mycket friska viner vilket är en förutsättning för en bra bas i mousserande vin. I och med att champagnehuset Louis Roederer äger cirka 250 hektar som är lokaliserade i grand cru- och premier cru-lägen har de egen kontroll över sina rankor från blomning till skörd och året om. Vanligtvis köper de stora champagnehusen in sina druvor från olika odlare. Definitionen för odlarchampagne är att vinmakaren gör champagne av sina egna druvor. Då Louis Roederer bara använder druvor från sina egna vingårdslägen för deras olika årgångschampagner så kan man i princip kalla den för odlarchampagne.
Louis Roederer Collection 244
Denna champagne följer ett nytt koncept som startade bara för några år sedan med Louis Roederer Collection 242.
Varje champagnehus har en standardchampagne även kallad non vintage-champagne, alltså en årgångslös champagne som innehåller fler olika cuvéer för att smaka likadant år efter år. Tidigare hette den Louis Roederer Brut Premier och var en populär standardchampagne. På grund av den globala uppvärmningen så har champagnehuset utvecklat en ny strategi för att möta klimatet och ändå göra bästa möjliga champagne. Tanken startade för mer än ett decennium sedan och bygger på att ta tillvara varje årgång och blanda med en ”perpetual reserve”. Det kan liknas med att ett solerasystem av olika ingående årgångar som ger en bas som lyfter varje ”Collection”. Louis Roederer Collection 244 motsvarar den 244:de skörden sedan champagnehuset startade och det är 2019 som är basårgång. Det viktiga är inte längre att standardchampagnen ska upplevas likadant varje år utan snarare spegla respektive årgång på bästa möjliga vis utan att vara en årgångschampagne. Det finns förstås likheter med en årgångschampagne, exempelvis lagras vinet på jästfällningen minst tre år vilket är kravet för att vara en årgångschampagne. Ytterligare en anpassning till klimatförändringen är att gå mot biologisk mångfald. Louis Roederer är den största ägaren av ekologiska och biodynamiska vingårdar i Champagne och över 50 procent är certifierade. Trots att certifieringen inte är utmärkt på flaskan smakar det extra gott i magen med fokus på hållbart tänk, både för miljö och vin. Biodiversitet hjälper exempelvis till för att bevara vatten genom växter som binder jord och hindrar avdunstning från marken.
Louis Roederer Rosé 2016
Den allra första Roséchampagnen som skapades var Cristal Rosé, 1974 ungefär 100 år efter den första Cristalflaskan såldes. Inte förrän 1989 började man producera Rosé Vintage på allvar och idag tillhör denna årgångschampagne höjdarna inom Roséchampagner!.
Inom EU är det bara i drycken champagne som det är tillåtet att blanda i rött vin med det vita för att få den rosa färgen i rosé. I Louis Roederer Rosé så kommer färgen istället av att chardonnaydruvorna pressas över pinot noirdruvor som får ligga och macerera (dra) tillsammans. Det innebär att den rosa färgen redan finns med från början och ger ökad integrerad smakrikedom och djup. Vinet lagras fyra år på sin jästfällning och vilar ytterligare sex månader efter degorgeringen (jästfällningen tas bort, vin fylls på samt champagnekork med grimma sätts på).