Vinbondens vinskola: Tejo

Ingress:

Den portugisiska vinregionen Ribatejos rykte har hittills inte varit det allra bästa. År 2009 började regionens vinorganisation på ny kula och döpte om regionen till det kortare Tejo. Förutom att ge sig själva en ny chans är det nya namnet också lättare att både skriva och komma ihåg.

Regionen ligger centralt i Portugal, nordost om Lissabon. Den är fortfarande mest känd som Ribatejo och två år efter namnbytet är det många vinproducenter som alltjämt pratar om Ribatejo. Regionen heter Tejo efter floden med samma namn. Den är drygt hundra mil lång och rinner i sydvästlig riktning  från trakterna kring Madrid för att så småningom mynna ut i Atlanten söder om Lissabon.

På spanska heter floden Tajo och på latin Tagus. Engelskan är starkt påverkade av latinet – ofta mer direkt än de romanska språken – och använder fortfarande det latinska namnet för regionen som de kallar the Tagus.

Tejoviner i Sverige
Tejo är en stor och viktig portugisisk vinregion med 20 000 hektar vinodlingar och en årlig produktion på cirka 70 miljoner liter vilket motsvarar tolv procent av Portugals totala vinproduktion.

Däremot är Tejo än så länge inte så känd, vare sig utomlands eller i Sverige. Det märks inte minst på Systembolagets utbud, som i juli endast bestod av sju viner från Tejo av totalt 334 portugisiska. Där hittar du dock några enstaka viner från intressanta producenter.

Mest representerat är Falua Sociedade de Vinhos som ägs av den sverigeälskande kvalitetsproducenten João Portugal Ramos. Förutom en serie rött, vitt och rosé i beställningssortimentet för 79 kronor oavsett färg finns smakrika och samtidigt eleganta Conde de Vimioso Reserva (nr 90114, 275 kr) i ordinarie sortiment.

I Tejo görs många tvådruvsortsviner, gjorda på en inhemsk druvsort och en internationell. Ett exempel på det är billiga Native (nr 2568, 55 kr) från Fiuza & Bright, gjort på touriga nacional och cabernet sauvignon.

På Quinta da Alorna finns en experimentell odling med ett fyrtiotal olika druvsorter. Kunniga Veronica Oliveira är kvalitetsansvarig och ser med vinmakaren Martta Reis Simões till att producera ett stort antal bra, fruktiga och moderna viner i internationell stil. På Systembolaget finns fruktiga Portal da Águia Rosé (nr 2524, 175 kr för en trelitersbox).

Systembolaget får gärna ta in fler viner från Tejo, till exempel från förträfflige producenten Casal Branco, vars underbara vita Falcoaria på den lokala druvsorten fernão pires är en av mina personliga portugisiska favoriter.

Tjurfäktning
I regionen Tejo finns en lång tjurfäktningstradition, inte minst i byar och mindre städer. På landsbygden kan du se små och ofta vackra tjurfäktningarenor samt lokala barer (tascas) inredda med tjurfäktningsaffischer och flyers om kommande tjurfäktningar.

Tjurfäktning är ett samtalsämne som engagerar. Jag har själv suttit på en lokal bar och diskuterat tjurfäktarlegender som Victor Mendes, en av Portugals riktigt stora tjurfäktare, som jag för övrigt hade förmånen att se live på en arena i Frankrike under tidigt 1990-tal. I Tejo är en tjurfäktardiskussion inte konstigare än att man på en sportbar i Stockholm diskuterar det kommande fotbollsderbyt. Även om du är emot djurplågeri kan det vara värt att åtminstone en gång i livet besöka en tjurfäktning. 

I Tejo föder man upp de två så viktiga djuren till tjurfäktningarna: tjurar och hästar. Tjurarna förbereds under lång tid, De går fritt på stora betesmarker, isolerade från korna. Det kvinnliga sällskapet skulle annars göra dem mindre lämpliga på tjurfäktningsarenan. Hästarna ska vara av rasen lusitano, väldresserade och redo att möta tjuren i arenan.

Image:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.