Belleruche Côtes-du-Rhône

Artnr: 75764
Land: Frankrike
Pris: 109 kr
Alkoholhalt: 14 %
Producent: M.Chapoutier
Leverantör: Lively Wines
Smak: Kryddig, nyanserad smak med inslag av björnbär, hallon, peppar, viol och lakrits.
Användning: Serveras vid 16-18°C till höstens grytor eller rätter av lamm- eller nötkött.
Druva: Grenache och Syrah

PASSAR TILL:  

FYLLIGHET: 5/8
STRÄVHET: 5/8
FRUKTSYRA: 6/8

KAN BESTÄLLAS HÄR

Michel Chapoutier är ansedd som inte bara en av Frankrikes, utan en av världens främsta vinmakare. Sedan han tog över familjeföretaget 1989 har ingen har fått fler 100-poängare av tidningen Wine Spectator. Huset grundades redan 1808 och ligger vackert i den lilla staden Tain l´Hermitage, precis invid floden Rhône. Vinerna görs med stor respekt för naturen, så naturligt som möjligt. Michel är den största ägaren i Rhonedalen av biodynamisk vinodling och sedan länge en av vinvärldens starkaste förespråkare för ekologisk och biodynamisk odling. Han har sedan han tog över företaget konverterat majoriteten av alla familjens egna vingårdar. Belleruche har länge odlats efter dessa principer och under hösten blir det helt ekologiskt certifierat.

Belleruche Côte-du-Rhône är utan tvekan ett mycket mångsidigt vin. Kort och gott ett vin som passar till det mesta. Vinet är en klassisk rhone-blend med övervägande del grenache, en druva som ger härligt rödfruktiga viner som smakmässigt drar åt jordgubbar och körsbär. Andelen syrah bidrar med mörk frukt, tannin och syra och ger vinet struktur och längd. Dessutom är Michel en mästare på att lyfta fram den typiska örtigheten som vi förknippar med Rhône.

Nyligen utsåg vinskribent Andreas Grube sina sex favoritviner från Frankrike. Högst upp på listan hittade vi Belleruche med motiveringen ”Ambitiös Côte-du-Rhône med klassiska smaker av viol, örter, svartpeppar och bär. Saftigt och med bra oumpf i munnen. Både till finmiddag och vardag.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.