Enzo Bartoli Cortese

Artnr: 76377
Land: Italien
Pris: 119 kr
Alkoholhalt: 12 %
Producent: MGM Mondo del vino
Leverantör: Independent wine company
Smak: Torrt, medelfylligt och blommigt med inslag av citrus, lime, äpple, mineral och persika. I den långa eftersmaken finns det även en del nötiga toner. Med lite ålder så får vinet ofta lite honungstoner.
Användning: Passar fantastiskt bra till fisk och skaldjur eller att njuta precis som den är.

PASSAR TILL:  

FYLLIGHET: 1/8
SÖTMA: 1/8
FRUKTSYRA: 4/8

KAN BESTÄLLAS HÄR

Enzo Bartoli Cortese 2016 – Vinet för den kunskapstörstige!

Cortese har odlats i Piemonte sedan 700-talet och kommer ursprungligen från landet vid bergens fot. Detta vin kommer från kullarna kring Tortona, nära Gavi, där den mest högkvalitativa frukten frodas. Cortese är den enda vita druvan som får användas i Gavi.

I strävan att komma upp med de bästa vinerna och den perfekta balansen, så har vi i detta fall de-klassificerat Gavi DOCG frukt, till Cortese DOC. Detta för att kunna blanda Cortese med 4 % av Sauvignon Blanc.

Vinet är elegant och balanserat och Sauvignon Blanc tillför syra och fräschör. Torrt, medelfylligt och blomigt med inslag av citrus, lime, äpple, mineral och persika. I den långa eftersmaken finns det även en del nötiga toner. Med lite ålder så får vinet ofta lite honungstoner.

Detta vin går att lagra i 1–2 år för ännu större komplexitet, men dricks utmärkt nu på en gång. I Italien så dricker de Cortese som den är, eller med enklare fiskrätter och sallader. Piemonte gränsar även till Ligurien där Cortese och Gavi med fördel serveras till havets läckerheter.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.