Årets Rätt 2021 är skapad av Ludwig Tjörnemo

Årets Rätt 2021 är skapad av Ludwig Tjörnemo
Årets rätt 2021. Foto: Gustav Bergmark

Idag den 18 mars lanseras Årets Rätt 2021 som är en ”Swedish Bowl” med kyckling och rostade grönsaker. Det är en svensk tolkning av en poké bowl som har blivit en mycket populär rätt bland svenska folket.

Årets Rätt 2021 är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, regerande svensk mästare i professionell matlagning.

– Att skapa Årets Rätt 2021 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, ligga i tiden, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna. Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna, säger Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 som tagit fram Årets Rätt 2021.

Årets Rätt 2021 är skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. Foto: Gustav Bergmark

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året. Årets Rätt skapas alltid av regerande svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock.

Det finns många klassiska rätter som vi alla känner till och älskar, men vem skapar morgondagens klassiker? Genom Årets Rätt vill vi skapa nya, klassiska rätter baserade på ett klimatsmart och tidsenligt tänk som förhoppningsvis blir uppskattade favoriter i Sverige, säger Vanja Vilbern, Marknads- och Partnerchef på Årets Kock.

Årets Rätt kommer att serveras den 18 mars i Årets Kock Food Truck på Odenplan i Stockholm. Årets Rätt kommer också att servas på Portal Restaurant och Långbro Värdshus i Stockholm samt på at Park i Göteborg.

Recept Årets rätt 2021, 4 pers

God och hälsosam ”Swedish bowl” med kyckling och rostade grönsaker.
“Tanken är att man ska få en god och hälsosam rätt som är enkel att göra och att man kan variera den i all oändlighet efter säsong.”

Bas:
1dl Gul ärta
1dl Matvete 
0,5dl Solroskärnor
Dressing: 
1dl Olja 
50g Örter (persilja, ramslök eller gräslök)
1st Citron 
Salt
Peppar

  • Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten.
  • Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min.
  • Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken. 

Protein: 
4st Kycklinglårfilé
Olja
Fänkålsfrö 
Salt 

  • Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sendan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 60°.

Sås:
200g Krasse
3dl Crème fraiche

  • Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.

Grönt:

1st Kålrabbi
0,5dl Ättika
1dl Socker
1dl Vatten

  • Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna. 

2st Lökar
300g Svamp
300g Rödbetor
Olja
Smör

  • Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. 
  • Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt. 

½ huvud Spetskål
50g Krasse

  • Plocka av bladen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse. 

Topping: 

4msk Mandel, rostad 
50g Lagrad ost 
Chili flakes 

  • Hacka mandeln och blanda med chili flakes. 
  • Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.