Han “vaskade” champagne för miljoner

 

I nystartade Frankrikepodden berättar skatt- och vrakletaren Peter Lindberg den otroliga historien om hur han hittade och bärgade tusentals liter champagne från vraket Jönköping. Fartyget sänktes under första världskriget av en tysk ubåt. Vi får även höra hur det gick till när champagne för hundratals miljoner av misstag rann ut i Peters mammas matkällare.

Peter Lindberg från Ocean X Team är proffessionell vrak- och skattletare. I denna första intervju av två, berättar Peter den fantastiska historien om hur de hittade fraktbåten Jönköping som sänktes i Östersjön av en tysk ubåt under första världskriget. Fartyget var lastat med tusentals champagneflaskor av samma sort som fanns ombord på Titanic, Heidsieck Monopole Gout Americain 1907, och 42 000 liter cognac. Troligen var lasten på väg till adeln kring Tsar Nikolaj II av Ryssland.

Du får höra allt om glädjen från när Peter och besättningen drack den första flaskan champagne i pappmuggar på däck, till lyftet av hela fartyget för att komma åt cognacsfaten som i början värderades till hundratals miljoner kronor.

Världens dyraste “vaskning”?
​Du får också höra om världens dyraste “vaskning”, när 500 flaskor champagne av misstag rann ut i Peters mammas matkällare. För att förstå värdet av lasten, har en flaska champagne sålts för 120 000 dollar på auktion i USA. När detta skrivs finns det även tre flaskor till försäljning på en bar i Singapore till det facila priset 1 300 000 kronor per flaska.

Frankrikepodden – för alla som gillar Frankrike
Frankrikepodden startade innan jul och drivs helt ideellt av Johan Twedberg, som jobbar med digital kommunikation i Göteborg och av Louise Holmström, grafisk designer som bor i Metz, Frankrike.
​   – Jag har alltid gillat Frankrike och aldrig gjort en podcast, så under hösten 2019 fick jag idén till Frankrikepodden. Jag kollade intresset i olika facebookgrupper och där hittade jag Louise, som hade liknande tankar på en podd, säger Johan Twedberg.

Nu har de båda gjort varsitt avsnitt och redan lärt sig mycket på vägen.
– Jag visste redan innan att jag inte har någon radioröst, men lyssnarna får stå ut med det, för jag tycker att det är fantastiskt roligt att göra den här podden, skrattar Johan.

Mycket handlar om kärlek i podden
I kommande avsnitt av Frankrikepodden kan lyssnarna se fram emot intervjuer med svenskar som bor i Frankrike och ”franskar” som bor i Sverige. Det blir mycket prat om kultur, mat och dryck bland annat.

​ “– Mitt mål med Frankrikepodden är att försöka förmedla lite av den känsla som gör att svenskar väljer att bosätta sig i Frankrike, besöka franska restauranger och ta del av fransk kultur. Om du lyssnar på Frankrikepodden märker du ganska snart att mycket handlar om kärlek. Inte bara människor emellan, utan även till landet, folket och kulturen. Men sedan finns det något annat som lockar, vad det är kanske du upptäcker om du följer med på resan och lyssnar på podden, avslutar Johan.”

Frankrikepodden finns där poddar finns!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.