Comtes de Champagne 2008

Torsdag den 25 februari klockan 10.00 kommer de flesta champagneälskare hålla andan framför skärmen. Totalt släpps 600 flaskor av Taittingers prestigechampagne Comtes de Champagne 2008 och trots ett pris på 1795 kronor kommer den förmodligen att ta slut på några minuter. Det finns även en begränsning på två flaskor per kund vilket troligtvis gör att flera går ihop för att försöka lägga beslag på minst en flaska. Vad är det då som lockar fram köpsuget hos champagnenördarna?

Årgång 2008 är den 37:e upplagan av Taittingers prestigechampagne som släpptes till försäljning första gången 1957. Taittinger var ett av de första husen att släppa just en toppchampagne gjord på endast chardonnay, en så kallad Blanc de Blancs. Vinet som fick namnet Comtes de Champagne tillverkas endast de år när förutsättningarna är som allra bäst.

Den speciella flaskan är en kopia av hur flaskorna såg ut på medeltiden. Vid en renovering hittades originalflaskor från 1500-talet i en vägg som en gång tillhörde ett gammalt kloster. Platsen är densamma där Taittinger idag har sitt huvudhuvudkontor och under de unika källarvalven lagras all Comtes de Champagne.

Comtes de Champagne är gjord på 100 procent chardonnay från de fem Grand Cru- byarna Avize, Chouilly, Cramant, Oger och Mesnil-sur-Oger. Taittinger använder endast juice från den första pressningen. För att ge en extra dimension får 5 procent av vinet mogna 3-4 månader innan den andra jäsningen på 225 liters franska ekfat. Faten byts ut vart tredje år i ett rullande schema, en tredjedel nya, en tredjedel första-årsfat och en tredjedel andra-årsfat. Efter buteljering lagras vinet minst tio år på sin jästfällning innan det degorgeras.

Comtes de Champagne vinner på att luftas i samband med servering där glaset gärna får ha en lite större kupa som tillåter vinet att syresättas.

Årgång 2008
Efter en inledande växtsäsong med både kallt väder och mycket regn räddades årgången av värme och sol i september och skörden visade mycket hög kvalitet. Druvorna skördades för hand från den 15 september till den 10 oktober 2008. Vädret var soligt men svalt vilket gav mycket goda förhållanden.

Uppdatering 20210225: Klockan 10.01 var samtliga slutsålda.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.