Costadilà 330 SLM i tillfälliga sortimentet

Costadilà 330 SLM är det bubbliga orangea naturvinet som varje höst återkommer i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Costadilà 330 SLM görs som vanligt på druvan Glera (druvan som används i prosecco). Druvorna, handplockas från gamla utvalda vinodlingar, det skalmacereras i cirka en vecka vilket ger den lätt orangea färgen och druvmusten får jäsa spontant utan tillsatser. Efter jäsning på ståltank så tillsätts lite druvmust från samma skörd vid buteljering vilket sätter igång en andra jäsning på flaskan. Under den här jäsningen bildas jästfällning som stannar i flaskan och det är det här som har gett vintypen dess italienska namn; Col Fondo – ”på botten”. Vinet har en härligt hög syra, citrusdoft, lite brödighet av jästfällningen och mineralitet som gör det utsökt som aperitif gärna tillsammans med chark, boquerones, chips med löjrom etc. Årets årgång. kännetecknas av mer balans än tidigare årgångar och har lugnare volatil syra, vilket gör att vinet är väldigt gott att dricka nu men precis som tidigare årgångar blir vinet bara ännu bättre av att få ligga till sig.

Verksamheten startades i hjärtat av prosecco-distriktet 2006 av Ernesto Cattel som tillsammans med sina vänner lyckades förverkliga sin idé om att göra ett ärligt vin utan tillsatser med metoder som mer eller mindre hade glömts bort i den industrialiserade vinproduktionen, framför allt när det gäller prosecco. Till en början togs det inte emot särskilt väl i området, särskilt inte av det lokala prosecco-konsortiet som ansåg att ”så där får inte en prosecco se ut eller smaka”. Internationellt blev dock vinet en stor succé och fanns snart på Michelin-restauranger över hela världen och idag så har väldigt många prosecco-producenter en ”col fondo” i sitt sortiment.

Costadilà 330 SLM lanseras 15 september på ett 50-tal Systembolagsbutiker det går också att beställa med artikelnummer 90427 208 kr.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.