Dessertpizza med jordgubbar och rabarber till midsommar

Dessertpizza med jordgubbar och rabarber till midsommar
Vi är väl många som drömmer om en riktigt svensk midsommar med blomkrans i håret, dans kring midsommarstången och små grodorna. Tänk om det dessutom kunde bli sol och uppehållsväder så vi kan duka ute och slipper springa in och ut med tallrikar och fat efter vädrets nycker.

Till lunchen vill vi ha sillar, gubbröra, ägghalvor, öl och kanske en snaps. Men till midsommarens middag har jag skapat en meny som smakar svensk sommar men som passar att dricka vin till. Här finns några av den svenska sommarens viktigaste ingredienser såsom färskpotatis, västerbottenost, sparris, lax, jordgubbar och rabarber. Menyn passar för dig som vill dricka vin genom hela middagen och här passar en Riesling perfekt, eller välj en kall öl till förrätten om så önskas.

Vi startar med tre små rätter, men självklart kan du välja att bara göra en eller två av rätterna. En förrättstallrik med minipaj, gurkrulle och skagenröra i salladsblad är både vackert och effektfullt. Till varmrätt blir det rostad potatissallad på svenska små färskpotatisar och grön sparris. Tryffelolja, citron och dragon ger den här rätten sin karaktär och en touch av Italien. Se till att välja olivolja och tryffelolja av hög kvalité. 

På senare år har det i min familj blivit lite av en tradition att grilla på midsommarens afton. En grillad köttbit, gärna nötkött denna gång, passar bra till potatissalladen. Jag valde flankstek som är god att grilla hel och som inte är så tjock, därför blir det snabbt färdig på grillen trots hel bit. Vill du inte tända grillen så passar även lax eller kyckling perfekt till. 

Pricken över det berömda i:et får bli en smarrig dessertpizza med jordgubbar och rabarber till midsommar – svenskt och italienskt i en ljuvlig harmoni. På midsommar dukar jag gärna med blåvitt porslin, loppisfynd och mycket blommor. Tygservetter med ett enkelt snöre och en prästkrage skapar härlig midsommarfeeling. Glöm inte att plocka sju sorters blommor och lägg under kudden. Trevlig midsommar!

Dessertpizza med jordgubbar och rabarber till midsommar
Minipajer

Här tar vi en smart genväg för att få riktigt pyttesmå minipajer genom att använda färdiga krustader.

Ett paket filodegskrustader (Lazaridis)
1,5 msk crème frâiche
1,5 dl riven västerbottenost
Salt
Vitpeppar
1 dillkvist
50 g löjrom

Värm ugnen till 200°. Placera ut de små krustaderna på en plåt.

Blanda créme frâiche och västerbottenost, salta och peppra försiktigt, det behövs inte mycket. Klicka ned smeten i krustaderna och sätt in plåten i ugnen tills osten är lite svagt gyllenbrun, ca 10 minuter. Passa hela tiden eftersom det kan gå snabbare beroende på ugn och att krustaderna är så små.

Garnera varje paj med en klick löjrom och en liten vippa dill.

Laxrulle

Lax inlindad i avlånga gurkskivor, toppade med riven färsk pepparrot.

1 gurka 
1 paket skivad rökt lax (150 g)
1,5 msk riven färsk pepparrot
2 msk färskost
Salt och vitpeppar

Hacka laxen i små bitar.

Skala och skär gurkan i tunna skivor på längden med en mandolin, eller en osthyvel.
Linda in en klick hackad lax i gurkan.
Rör färskosten, smaka av med salt och peppar och bred en klick färskost, ca 1 tsk på varje rulle. Toppa med riven pepparrot. 

Vintips till maten

Loimer Lenz Riesling 2021
Nr 4350 Pris 139 kronor

Skagenröra i salladsblad 

En fräschare variant av toast skagen.

2 salladshuvuden, hjärt- eller gemsallad
½ kg räkor med skal
1 dl majonäs av bra kvalité
1 dl crème fraîche
½–1 citron
3 msk hackad färsk dill
Salt och vitpeppar

Skala och grovhacka räkorna.

Banda räkhacket med majonäs och crème frâiche. Smaksätt med dill, pressad citron, salt och vitpeppar.
Skölj och lägg salladsbladen på ett fat, klicka därefter i skagenröra i bladen.

Tips till maten

Melleruds Utmärkta Pilsner
Nr 1253 Pris 15,90 kronor

 

Grillad flankstek

Glöm glazer och marinader, ett bra kött och enbart salt och svartpeppar blir perfekt.

1 kg flankstek
Salt och nymald svartpeppar
Gnugga in köttet ordentligt med mycket salt som verkligen lyfter köttsmaken och nymald svartpeppar.

Grilla hela biten så att den får fin färg direkt på grillgallret för att sen få gå färdigt indirekt med lock till en temperatur på ca 56°. Låt köttet vila så det kommer upp ett par grader till innan du skär upp det. Har du för bråttom rinner dessutom köttsaften ut och ger ett betydligt tråkigare och mindre saftigt kött.

Dessertpizza med jordgubbar och rabarber till midsommar
Rostad färskpotatissallad med grön sparris och tryffel

Den här salladen blir godast om potatisen får blir riktig knaprig.

1 kg färskpotatis (gärna riktigt små)
2 knippen grön sparris
1–2 krukor färsk dragon Midsommarmeny
1 tsk flytande honung
2–3 tsk vit tryffelolja
½ tsk dijonsenap
1 liten ekologisk citron
4 + 2 msk god olivolja 
Flingsalt
Svartpeppar
1 påse (250 g) ruccola eller babyspenat

Värm ugnen till 275° Skrubba potatisen och halvera dem, lägg potatisen i en långpanna med bakplåtspapper och ringla över rikligt med olivolja. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Sätt in i övre delan av ugnen tills potatisen har fått ordentligt med färg, det tar ca 20-25 minuter. Man kan få röra runt några gånger för att potatisen inte ska fastna i bakplåtspappret. 

Under tiden blanda en dressing på olivolja (2 msk), citronzest, citronsaft, honung, tryffelolja och dijonsenap. Hacka och tillsätt det mesta av dragonen (spara lite fina blad), smaka av med salt och peppar.

Bryt av och ta bort den träiga delen längst ner på varje sparris och skär sparrisen i mindre bitar. Ta ut potatisen ur ugnen och blanda ned sparrisen. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter. 

Lägg ruccola (eller spenat) och därefter potatisen med sparris på ett stort fat, blanda runt försiktigt så att allt blandas. Ringla över dressingen och dekorera med några dragonblad. Servera med grillat kött.

Dessertpizza med jordgubbar och rabarber till midsommar
Dessertpizza med jordgubbar och rabarber

En härlig avslutning som är både söt, salt och syrlig. Om du inte hittar vit choklad med flingsalt så kan du addera en nypa salt.

1 förpackning färdig pizzadeg, gärna surdeg 
250 g mascarpone.
100 g vit choklad med flingsalt 
(Blond havssalt Ica Selection)
1 ask färska jordgubbar
1 liten stjälk rabarber (kan uteslutas) 

Sätt ugnen på 225° Baka ut degen till en rund pizza, grädda i mitten av ugnen tills pizzan nästan är färdig, ca 8-10 minuter. 

Under tiden hacka chokladen. Ta ut pizzan, och bred mascarpone och den hackade choklade.

Baka pizzan ytterligare några minuter tills chokladen har smält.

Låt pizzan svalna någon minut för att sen lägga på halverade jordgubbar, ett par tunna skivor rabarber och några vackra ätbara blommor.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.