Nu lanseras Dom Pérignon Vintage 2010

Dom Pérignon Vintage 2010

2010 förstördes stora delar av skörden i Champagne av häftiga septemberregn. Ett intuitivt och proaktivt beslut av champagnehuset Dom Pérignon var att rädda det bästa av husets skörd. Efter tio år av långsam mognad är den redo att lanseras och går att köpa på Systembolaget första veckan i september.

Dom Pérignon Vintage 2010 kan lanseras tack vare den inspiration och det mästerliga hantverk, som endast lång erfarenhet kan ge. Ett snabbt beslut i början av september 2010 gjorde att champagnehuset Dom Pérignon kunde rädda delar av sin skörd och det visade sig senare att Pinot Noir-druvorna var de bästa på 30 år. När Pinot Noir- druvorna blandades med Chardonnay-druvor uppstod intensitet, balanserad textur och struktur – en fullständig harmoni. Årgången var uttryckligen ”räddad från att drunkna”.

– Inte någon vinmakare i Champagne uttryckte oro under den regniga helgen i september 2010. Men vi följde vår magkänsla och offrade stora delar av skörden 2010 för att kunna rädda de bästa druvorna, och vi lyckas skapa en fantastisk vintage., säger Vincent Chaperon, källarmästare Dom Pérignon.

Vinet uttrycker styrka och generositet i harmonisk balans med estetiska och sensoriska värden så som precision, intensitet, komplexitet och fullständighet. Varje kreativ process står inför begränsningar. För Dom Pérignon betyder det ett vintagevin. Ett engagemang för årgångsdruvorna liksom tiden för mognad i vinkällarens mörker gör att vintagevinet kan blomstra. Dom Pérignon 2010 krävde en långsam mognadsprocess, nästan ett decennium.

Vinet andas fräschör – blomning efter regn, en taktil förnimmelse av pioner, jasmin och färgen lila. Doften är fruktig och söt av tropiska frukter som grön mango, melon och ananas. Doften övergår till toner av citrus så som apelsinzest och mandarin. Dofterna bekräftar även smakpaletten. En bred, generös och harmonisk balans följs av en vibrerande pepprig känsla, med fräsch och exklusiv eftersmak. Det är kontrasterna under detta turbulenta och utmanande år som särskiljer sig och uttrycker försäkran, blygsamhet och ett oväntat lugn.

– Dom Pérignon Vintage 2010 var en djärv satsning och frukten av ett oöverträffat åtagande att uttrycka naturen, i kombination med friheten som gör dessa ansträngningar möjliga. Tiden som passerat avslöjar årgångens storhet och Dom Pérignon är bland de få som kan vittna om detta, säger Vincent Chaperon, källarmästare Dom Pérignon.

Dom Pérignon Vintage 2010 lanseras första veckan i september och finns att köpa på Systembolaget:

Artikelnummer: 7428

Pris: 1 699 SEK

Volym: 750 ml

Alkoholhalt: 12,5 %

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.