Ellen Franzén är sveriges bästa sommelier

Ellen Franzén är sveriges bästa sommelier
Vinnaren Ellen Franzén till vänster, tvåan Emma Ziemann i mitten och Marcus Henningson till höger. Foto: Instagram

I helgen avgjordes Svenska mästerskapet i sommellerie och vinnaren blev Ellen Franzén som även vann 2019. Efter en jämn och intensiv tävling tog sig tre finalister vidare och tillslut gick Ellen Franzén segrande ur tävlingen och Emma Ziemann knep andraplatsen efter Marcus Henningson som slutade trea. Vinsider fick tag på vinnaren dagen efter för ett par snabba frågor.

Ellen Franzén är sveriges bästa sommelier
Ellen Franzén är sveriges bästa sommelier just nu. Foto: Privat

Stort grattis Ellen! Vad roligt med vinsten och hur känns det? 

– Det känns superroligt att vinna, en fantastisk känsla!

Har du legat i hårdträning inför årets mästerskap? 

– Såklart är det tuffa förberedelser, men i år blev det en kortare med intensivare träningsperiod. I vanliga fall när jag tävlar brukar jag förbereda mig under cirka fyra månader, men nu blev det bara två den här gången. Det gick ändå!

Bästa tipsen för att bli en mästare?

– Det finns inga genvägar tyvärr utan det handlar om att vara envis, träna, plugga och prova massa vin såklart. Sen tror jag också att man måste älska det! Tävla är bland det roligaste jag vet!

Hur firades segern och med vad?

– Champagne! Men även Corton-Charlemagne 2000 från Bonneau du Martray.

Vad händer nu?

– Först lite välförtjänt vila och sen handlar det om att ladda om. Nordiska mästerskapen på Island i höst och förhoppningsvis EM på Cypern. Lite beroende på pandemiläget efter sommaren.

Okej, spännande! Ett sista tips till alla som funderat på att ställa upp i en sommeliertävling men inte vågat, vad ska man tänka på?

– Gör det bara! Att tävla är roligt och framförallt lärorikt. Du få även massa nya kontakter inom branschen och ingen förväntar sig att du ska göra stordåd i din första tävling, därför behöver du inte ha några krav på dig själv.

Tack för pratstunden och lycka till! 

Till vardags jobbar Ellen Franzén som Chefsommelier på Gastrologik.

Svenska Sommelierföreningen bildades 1986 av vinintresserade servitörer. Föreningens främsta mål var då att verka för att etablera begreppet sommelier i restaurangbranschen. Genom åren har föreningen utvecklas och kommit att få ett bredare syfte. Idag vill vi såväl vara en yrkesförening för sommelierer i synnerhet, samt lyfta statusen på matsalsarbetet i restaurang i allmänhet. Vi verkar för att sprida dryckeskultur, framför allt i restaurangbranschen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.