En handelsresande i glädje

En handelsresande i glädje
Mikael Falkman “En handelsresande i glädje”
För en tid sedan träffade jag Mikael Falkman, ambassadör för champagnehuset Taittinger för en intervju. Under samtalet fick jag även chans att prova två sorters champagne, dels den senaste årgången av prestigechampagnen Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 och huschampagnen Taittinger Brut Réserve.
Mikael Falkman är internationell ambassadör för champagnehuset Taittinger sedan 10 år men har jobbat med märket ända sedan 2000.
Min första fråga är vad som gör varumärket Taittinger så speciellt?
– Många saker, men bland annat att det är ett familjeföretag med lång historia. Taittinger är det tredje äldsta champagnehuset med rötterna tillbaks till 1730-talet. Från början hette champagnehuset Fourneaux et Cie Maison de Champagne men köptes av Pierre-Charles Taittinger på 1930-talet. Nu är det den fjärde generationen, med syskonen Vitalie och Clovis vid rodret, som framgångsrikt driver familjeföretaget, Med Taittinger tryckt på flaskan kommer ett ansvar både gentemot den långa historien och att förvalta namnet för framtiden, berättar han.
I only drink Champagne on two occasions, when I´m working and when I´m not

– Taittinger är en av pionjärerna för hållbar champagneodling, fortsätter 
Mikael. 2017 fick de två utmärkelser som bevis på sitt hållbarhetsarbete, Viticulture Durable en Champagne och Haute Valeur Environnementale. De visar bland annat att Taittinger hanterar vatten, gödningsmedel och avfall på ett ansvarsfullt sätt, bidrar till ett minskat koldioxidavtryck samt bevarar den biologiska mångfalden i sina vingårdar. Alla har ett ansvar för att jorden ska brukas på bästa möjliga sätt.
Vad är det som är roligast med ditt jobb? 
– Svaret är mångbottnat, att få representera champagne som jag uppskattar. Att få träffa många härliga människor under trevliga former. Champagne bidrar till känslan av lyx, flärd och glädje. Ibland titulerar jag mig som en handelsresande i glädje. 
En passande titel tycker jag. Själv brukar jag säga att jag har världens roligaste jobb men Mikaels ligger nog inte så långt efter.
.
Comtes de Champagne Blanc de Blancs
Tattinger var ett av de första champagnehusen att göra sin prestigechampagne, enbart av druvan chardonnay, en så kallad Blanc de Blancs. Årgången var 1952 och vinet fick namnet ”Comtes de Champagne” och är ett utav världens mest eftertraktade champagner och tillverkas endast de år när förutsättningarna är bäst.
– Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 är den 38:de upplagan och är en elegant och uttrycksfull champagne just nu, men kommer utvecklas ännu mer till en perfekt diamant med lite tid i flaskan samt i glaset när det är dags att njuta, berättar Mikael Falkman innan vi ska prova.

Många kanske anser att det är onödigt att betala priset för en flaska som normalt skulle ge tre flaskor champagne. Det är naturligtvis personligt och en fråga om pengar och vad man prioriterar, men när man provat så är det absolut att det är värt varje sekin även om undertecknad kanske inte har råd med så många som man önskar. Ett tips är ändå att lagra en tid för att champagnen ska hinna nå sin fulländning. Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 är lyxigt njutbar redan nu, särskilt efter några minuter i glaset men om du ska ge vinet rättvisa, vänta minst till nyår. Skämt åsido så vinner i princip all årgångschampagne på att lagras. I det här fallet har den redan lagrats i tio år men kommer bli ännu mer fullkomlig med tiden. 

Vi pratar vidare om när en champagne når sin topp och enligt Mikael Falkman är det högst personligt upp till var och en att finna. Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 är redan nu lyxig och inbjudande med krispiga citrustoner som balanseras av mandel, hasselnötter och tydlig mineralrikedom. Komplex och koncentrerad med fruktiga drag av äpple, päron, aprikos samt frisk citron. Trots att det är ett helt torrt vin så finns runda och mjuka noter av vit choklad och fruktighet. Sammansättningen är ljuvligt harmonisk och inbjudande på samma gång. Det är helt klart en champagne som är förföriskt klunkvänlig. Samtidigt som man allra helst vill sitta med ett och samma glas och sniffa en hel kväll för att notera utvecklingen och alla inspirerande dofter och aromer. 
Bådas uppfattning är ändå att det bästa för champagnen, och din njutning, är att vänta en liten tid. När det är dags passar den lika bra att njuta av bara ett glas, för att höja vilken lyxig fisk eller skaldjursrätt som helst till en annan nivå.
Pris 1595 kr, nr 53874
.
Taittinger Brut Réserve
Det här är en champagne utan årgångsbeteckning, en så kallad non vintage NV. Druvorna är 40 % chardonnay, 35 % pinot noir och 25 % pinot meunier. Det är en krispig, frisk champagne med stuns och elegans i paletten. Doften är fruktig med tydliga drag av friska, gulröda äpplen samt munvattnande citrusaromer i både doft och smak. Brödigheten är markerad och bärs upp av en liten nötighet med nougattoner och tydlig mineralitet. Smaken är lång och välbalanserad där syra, frukt, bröd samt mineral tillsammans målar ett konstverk i smakrikedom. Taittinger Brut Réserve är perfekt att njuta redan nu men några extra flaskor kan man  ha på lut då tidens tand extraherar dryckens smaksammansättning ännu mer. Passar lika bra för att starta festen som att följa med hela kvällen till allt inom fisk och skaldjur eller för att förhöja osttallriken.
Pris 449 kr, nr 7422.

Champagne är ett av världens mest uppskattade och kända viner. Visst är både bordeauxvin och viner från Bourgogne väl kända men tänk på hur många citat som det finns om champagne. Kan du komma på något annat vinstilscitat? Ett av de berömda är av Coco Chanel som lyder: ”I only drink Champagne on two occasions, when I´m in love and when I´m not”. Mikael Falkman har gjort om citatet en aning och säger med ett leende innan vi skiljs åt.
”I only drink Champagne on two occasions, when I´m working and when I´m not”
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.