Enkla tips för att bli grillmästare i sommar

Enkla tips för att bli grillmästare i sommar
Foto: Paul Hermann / Unsplash
Vem älskar inte att grilla till sommaren? Det finns en del tips där ute som gör att du enkelt kan ta dig upp ett par levels. Här kommer ett par snabba och enkla tips för att bli grillmästare i sommar.
Salta rätt
För att lyckas bäst ska du salta minst 30 minuter innan grillning och om du kan så gärna en hel timme innan det är dags. Anledningen är att saltet dra ut protein och vätska, vilket binder och konserverar det. Köttet eller fisken kommer saftigare och få mer smak. Många saltar direkt vid grillningen, men då fungerar bara saltet som en krydda och smakförstärkare. Salt kan även runda av och minska smaken av kol och bränt som lätt uppstår vid grillning. 

Oljemarinader 
Om du grillar över en öppen låga bör du undvika oljemarinader eftersom olja som bränner råvaran framkallar en negativ bitterhet och kärvhet. Det gäller speciellt vegetariska råvaror och när det kommer till bitterhet så är det den enda grundsmak som accelerera en annan grundsmak i mat och vin.
Bitterhet kan komma från kol, krydda och när det är bränt. Så om drycken är bitter kommer den upplevas ännu mer bitter. Men det finns ett par saker du kan tänka på för att råda bot på bitterheten. Servera med en citron, picklade tillbehör eller syrade. Syrligheten tar hand om bitterheten och bäddar in den i råvaran. Enkelt uttryckt fungerar syra som ett plåster på tungan. Ett tips är att grilla en citron för att sen använda den som en vinegrette.
Värmen 
Hög värme spänger råvaran och framkallar seperation mellan vätska och protein. Om du lägger en hamburgare på en het grill så kommer den att dra ihop sig och förlora 10–15 % i vätska och vikt. För att sen upplevas lite gummiaktig och tappa textur. Tipset är att ha tålamod för att få en härlig kolbädd och därefter stänga syretillförseln nästan helt och sätta locket på. Sänk temperaturen och nu lägger du på dina hamburgare och grilla långsamt. Då binder den ihop och efter ett tag kan du dra på med värmen ordentligt. Men om du däremot ska grilla rotfrukter så kan du köra på hårt från början med värmen. 

Spån
Om du ska röka med spån bör du tänka på att blötlägga dessa 20 minuter innan det är dags och lägg det sen direkt på kolen och stryp lufttillförseln för en större rökutveckling.

Temperarurer
38–42°C är perfekt för laxen.
47–48°C för vitfisk och torsk.
83–85°C är temperaturen när det sker en nedbrytning i proteinet.
130°C lämnar doft och aromer produkten. 
175°C nu påbörjas karamelisering av till exempel grönsaker.
Tips på grill: OFYR 
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.