FANGST betyder ‘fångst’ på skandinaviska – och är namnet är hämtat från den nordiska naturen och matkulturen. Deras uppdrag är att skapa goda måltider och snacks av det som fångas, skördas och jagas. Från vatten, fält och skogar. Med respekt för naturen och gastronomiskt hantverk. Bevarade och redo att serveras.
Inspiration hämtas från de förhistoriska ”fiskare-jägare-samlare” som levde av naturens gåvor. Det var säkert ett hårt liv, med perioder av hunger och oro för nästa måltid, med det sagt är man trots allt glada över att leva i en tid med överflöd av mat och bekvämligheter. Samtidigt inser man att hållbart jordbruk är nödvändigt för att komplettera maten från naturen.
FANGST vill att vi ska äta mer av de enkla livsmedel som naturen erbjuder och mindre av de högprocessade. Mer fisk och växter, och mindre kött. Och att dela en god måltid utan stress. Gärna runt elden eller vid matbordet.
Det är deras bidrag:
FANGST är deras fångst av fisk och skaldjur från Nordens vatten. Bevarade i burkar.
HØST är skörden av växter, förvandlade till ekologiska pålägg, majonnäser, inläggningar och knäckebröd.
VILDT: kommer att bli (inte färdigt än) patéer med kött från vild natur och hållbara gårdar. För man tror att lite kött är en naturlig del av en balanserad måltid.
Mikkel Karstad, välrenommerad kock med en framstående bakgrund i Michelin-restauranger och författare till flera prisade kokböcker, tar till sig sin breda kunskap om nordiska råvaror och bearbetningsmetoder när han tar fram recept för FANGST.
Mikkels övergripande mål är att väcka inspiration till ett grönare och mer säsongsinformerat förhållningssätt till att äta. Han skapar enkla och välsmakande måltider av det han fångar och hittar i naturen. Med respekt för traditioner och gastronomiskt hantverk.