Final i Årets Kock

Idag är det final i Årets Kock – SM i professionell matlagning. Åtta finalister tävlar i flera moment under dagen. Tävlingen kommer att pågå under hela dagen och kommer att sändas på TV4 Play och Sjuan klockan 20:00 till 22:00. Programledare är Tareq Taylor och Tea Malmegård.

 TÄVLINGSMOMENT 

Alla tävlingsmoment genomförs på Annexet i Stockholm. En del tävlingsmoment har varit kända för finalisterna sedan tidigare, andra moment är okända fram till finaldagen.

Varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara.
Maxpoäng: 160

Dagens första uppgift presenterades för finalisterna i mitten av juni månad. Uppgiften är laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara. Rätten får vara lakto-ovo vegetarisk. Inga andra animaliska ingredienser är tillåtna. Maxpoäng: 160

Att laga en rätt på råvarukorg
Maxpoäng: 160

Finalens andra tävlingsuppgift fick finalisterna reda på imorse, uppgiften är att laga en valfri rätt på råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla.
Rätten måste innehålla både torkade och färska baljväxter.
Rätten får serveras kall eller varm.
Serveras på tallrik. Ingen à part är tillåten.

En varm huvudrätt på vildsvinskarré (vikt ca. 1,5 kg inkl. ben)
Maxpoäng: 160

Karrén ska helstekas och måste vara fylld eller späckad.
Andra animaliska produkter är tillåtna i rätten.
Vid servering tillåts endast kött och sås på tallrik. Sås är obligatoriskt och får enbart serveras på tallriken.
Till rätten ska ett valfritt tillbehör serveras à part. Tillbehöret måste innehålla kantarell som ska framgå visuellt eller smakmässigt i tillbehöret.

Metod & handlag 
Maxpoäng: 80

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.

Juryn som ska utse Årets Kock 2021:

Jacob Holmström – Gastrologik
Stefan Ekengren – Restaurang Hantverket
Florencia Abella – Ekstedt
Saori Ichihara – Ichi
Stefan Eriksson – råvaruansvarig för Årets Kock
Marie Skogström – Slottsparken Mat & Vin
Sayan Isaksson – Nour
Daniel Berlin
Olle Cellton – Babette
Mats Vollmer – Vollmers
Ulrika Karlsson – Krakas Krog
Mattias Kroon – Matskribent
Tommy Myllymäki – Juryordförande, Aira

Metodjuryn:
Malin Söderström – Restaurangen Moderna Museet och The Fishery
Peter Jelksäter – Adam & Albin
Lindor Wink

VINTIPS FRÅN VINSIDER 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.