François Martenot – Bourgogne i modern tappning

Bourgogne i modern tappning
Foto: Michel Joly

Man kan inte prata om franska viner från Bourgogne utan att nämna Maison François Martenot. En av de större producenterna i området med traditioner sedan långt tillbaka i tiden, med flera egendomar, hundratals hektar vinodlingar och utsökta viner. Många med bas av Bourgognes ursprung – Pinot Noir och Chardonnay.

Vinsider pratar med Stéphane Schaeffer, som bor i Bourgogne, kan det mesta om vin och är vinexpert hos François Martenot. Vi snuddar vid rådande tider, där viner på restaurang pausats på många håll i världen, men istället alltmer ersatts av provningar på skärm och vid de små, privata kretsarna. Med den gemensamma nämnaren kvalitet i mycket högre grad än kvantitet.

– Visst är det speciella tider även för vinvärlden. Vin ska ju upplevas! Gärna i skön miljö och i trevligt sällskap. Men ska man se det positiva har många än mer anammat det här med ”drick inte mer, drick bättre”, och nyfikenheten växer med kunskap och erfarenheter.

Stéphane berättar att sjuttio procent av vinerna från François Martenot säljs utanför Bourgogne och Frankrike. Huvudmarknaderna är USA och Europa, och framför allt de nordiska länderna har fattat tycke för de franska vinerna.

– Norge sticker ut ordentligt – där har försäljningen ökat med drygt tjugo procent. En angenäm situation såklart, inte minst om man jämför med exempelvis Champagne som drabbats hårt av Corona. När de flesta festligheter, galor, sportevenemang är inställda och många barer, klubbar och restauranger håller stängt är champagnekonsumtionen lägre.

Årgångscrémant och gamla traditioner 

När vi talar om bubblande drycker måste vi nämna det perfekta alternativet till champagne, som matchar både fest och vardag –  François Martenot Crémant de Bourgogne Brut. En årgångscrémant gjord på samma sätt som champagne, där man låter den andra jäsningen ske i flaskan för att få fram de små, eleganta bubblorna. François Martenots produktion av mousserande viner startade för mindre än tio år sedan, och har snabbt uppskattats för sin höga klass och kvalitet. Crémant de Bourgogne har för övrigt inte bara smakmässiga likheter med champagne. Druvorna som används är desamma, Chardonnay och Pinot Noir, och sätter du dig i bilen och kör en timme är du i Champagne!  

Rutmönster från taket på 1400-talsbyggnaden L´Hötel-Dieu, eller Hospices de Beaune, som skapades för de sjuka efter det hundraåriga kriget.

Kul kuriosa är att den vackra folien runt flaskhalsen har lånat sitt färgglada rutmönster från taket på 1400-talsbyggnaden L´Hötel-Dieu, eller Hospices de Beaune, som skapades för de sjuka efter det hundraåriga kriget. François Martenot hyllar Hospices de Baune med sin unika design. Den återfinns även i en del av Francois Martenots vapensköld. 

ANNONS
Bärig smak med inslag av fat, skogshallon, muskot, jordgubbar och lingon.
Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Pinot Noir, 2018, Nr 5361, Flaska 750 ml, Alk 12,5 %

– Svenskar gillar generellt franska viner och ni har blivit en växande och viktig marknad för oss. Inte minst viner från Chablis, med den karakteristiska torrheten och friska smakerna, är högt uppskattade i ert land, fortsätter Stéphane Schaeffer. För att fler svenskar ska få chansen att lära känna detta ursprung lanserade vi nyligen François Martenot Petit Chablis till ett riktigt bra pris, vilket gör den till Systembolagets billigaste Petit Chablis. Stéphane tillägger att vi svenskar även tycker om rika, röda viner.

François Martenot Petit Chablis Les Ammonites, 2020

François Martenot Petit Chablis Les Ammonites, 2020

– Bourgogne är främst känt för sina vita viner och två tredjedelar av försäljningen är vitt vin. Sextio procent av vinerna som produceras här är vita, trettio procent är rött vin, tio procent är crémant och mindre än en procent är rosévin.

ANNONS
 Vinet från ett av världens mests eftertraktade vinområden är friskt och elegant.
François Martenot Petit Chablis Les Ammonites, 2020, Nr 76610, Flaska 750 ml, Alk 12 %

Foto: Michel Joly
Pinot Noir och Chardonnay spelar huvudroller

Odlingshistoriken i Bourgogne letar sig långt bak i tiden. Redan på trehundratalet blev Beaune centrum för vinodlingen och det var klostren och den katolska kyrkan som spelade huvudrollen för utvecklingen av Bourgognes vingårdar fram till den franska revolutionen 1789. Vid den tiden hade munkarna kommit fram till att Chardonnay och Pinot Noir var områdets bästa druvor, och man började kartlägga deras bästa växtplatser. Idag används i praktiken endast Pinot Noir för röda viner och Chardonnay för vita i viner med AOC (Appellations d’Origine Contrôlée) Bourgogne.

– Vi har mycket att tacka munkarna för, säger Stéphane och skrattar. Pinot Noir och Chardonnay har ju sitt ursprung här och forskning och DNA-analyser har visat att de båda druvorna kommer från samma familj. Karaktärsdragen och kvaliteten på vinerna från Bourgogne har inspirerat vinmakare över hela världen!

ANNONS
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, nötter, päron, kryddor och citrus.
Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Chardonnay, 2019 Nr 5362, Flaska 750 ml, Alk 13 %

Bourgogne i modern tappning
Foto: Michel Joly

Vinregionen Bourgogne i östra Frankrike är den sjätte största vinregionen i landet och François Martenot är en av de större producenterna i Bourgogne. Företaget drivs än idag av samma ledord som grundaren och förfadern Lucien

G. Martenot levde efter – lojalitet, mod och ära. Det omsätter företaget genom att, med gamla traditioner i ryggen, våga sticka ut och ligga i framkanten för nya tillverkningsmetoder och skapa moderna viner med klassisk touch. Chefvinmakerskan heter Joelle Cugney och hon strävar efter att göra typiska, rena och fruktiga viner.

– Teknik och tillverkning i all ära, men utan våra druvor, klimatet och läget kan vi inte göra de viner vi gör. Och då pratar vi om allt från de klassiska originalen Bourgogne Chardonnay och Pinot Noir, men också andra utsökta viner från specifika lägen inom Bourgogne. Med hög kvalitet och bra priser som gemensamma nämnare. Dåtid möter nu- och framtid, från ranka till flaska.

Följ med på en exklusiv master class tillsammans med Vinsider och Stéphane Schaeffer från François Martenot ! Du hittar den här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.