Girl Power i Washington State

Världen behöver kvinnor och män, liksom vinvärlden behöver kvinnor och män. USA växer som vinland för var dag som går. Även om Kalifornien är det största vinområdet så finns det fler anledningar att lyfta blicken mot Washington State som har över 1000 vingårdar. Här är det 11 procent av vinerierna som ägs av kvinnor och 18 procent där kvinnor är delägare eller ansvariga vinodlare. Dom tar plats och det ökar ständigt!

Foto: Washington State Wine Commission och Richard Duval Photos

Nog har vinvärlden dominerats länge av män och det finns väl flera förklaringar till det, men nu tar kvinnor mer och mer plats. Nästa generation på många vingårdar är det numera inte självklart att det är sonen som tar över rodret, utan det finns flera exempel där dottern är den som tar över och styr vidare. Här kommer ett några intressanta vinkvinnor att följa i Washington State.

AWWA

AWWA startades i mars 2021 för att inspirera, lyfta och förmedla kontakter startades the Alliance of Women in Washington Wine (AWWA) i mars 2021 efter att förberetts i 1,5 år. De står för mångfald och rättvisa. Föreningen är ideell och drivs av kvinnor för kvinnor inom vinnäringen. Ordförande är Tiffany Britton från Brainstorm Cellars och vice ordförande är K. D. Organ från Kiddo Wines. Dessa två, driver tillsammans med ett gäng engagerade kvinnor en plattform för att stötta, höja och hjälpa både sig själva och andra i vinbranschen. Vinbranschen går mot en mer jämlik värld med lika många kvinnor som män, det kanske inte går med ljusets hastighet men det går åt rätt håll och under tiden som vi tar oss dit så skålar vi för alla skickliga och starka kvinnor.

Girl Power i Washington State

Kari Smasne, Canoe Ridge Estate, Ste. Michelle Wine Estates

Hon lärde sig att älska utomhuslivet redan under hennes uppväxt i Sunnyside, Washington där hon vistades i prunkande fruktträdgårdar med äpplen och körsbär.
Studierna inriktades på jordbruk men på ekonomi. Det slumpade sig att vänner introducerade henne till vinets värld och då hon insåg att hon ville själv vara den som odlar vin. Hon började jobba med statistik och data för skörden på Ste. Michelle och fick sedan chansen att ansvara för Canoe Ridge Estate som är en av vingårdarna under Ste. Michelle. Hon känner sig lyckligt lottad att få chansen att jobba med vin. Hon kan när som helst prova ett vin ur vilken tank som helst och planera för vinets framtid.
Enligt Kari är hennes jobb alltid spännande och roligt. Hon älskar utmaningarna och försöker alltid göra det bästa av situationen.

Girl Power i Washington State

Fiona S. Mak, SMAK

”Rosé för mig är mer än en dryck, det är en livsstil. Jag ville ta med livsstilen hit och så föddes SMAK.” – Fiona S. Mak, vingårdsägare och producent
Fiona S. Mak växte upp i Hong Kong med studerade på universitetet i USA med inriktning restaurang. Så småningom utbildade hon sig till sommelier och under resor till franska Rivieran så föddes idén om att börja producera rosévin på hemmaplan i Walla Walla. Genom att använda sig av olika tekniker så går det att variera roséviner i det oändliga för att passa alla tillfällen året runt enligt Fiona.

 

Girl Power i Washington State

 

Sadie Drury, North Slope Management

Redan som barn älskade Sadie att vara utomhus och det störde henne inte om hon råkade bli smutsig. Hennes jobb så småningom blev att träna hästar men en date med en vinmakare ändrade livets riktning. Känslan när hon promenerade genom vingården var, det här kan och vill jag jobba med. Så efter oenologistudier på Walla Walla Community College så jobbade hon fem år på Ciel du Cheval Vineyard, Red Mountain. När det var dags att bilda familj vill hon flytta närmare ”hem” och tog en tjänst hos North Slope Management i Walla Walla. Nu är hon ansvarig vinmakare över 8 vingårdar.

Sarah Hedges Goedhart

Hon föddes i Buenos Aires och växte upp på resande fot med familjen. 1986 bosatte de sig i Seattle för att starta vingården Hedges Cellars. Vingården anlades 1990 i området Red Mountain. Sarahs planer från början var inta att arbeta inom familjeföretaget men efter olika studier så läste hon kemi och började jobba med vin i Santa Barbara. 2005 kände hon sig redo att arbeta med familjen och 2006 arbetade hon heltid. Efter ytterligare studier och erfarenhet inom oenologi bär hon sedan 2015 huvudansvaret för vingården. Hennes favoritvin är det som dricks med vänner.

LÄS MER: Washington State tar sig ut ur skuggorna 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.