HAM-Burger på Julskinka

Kan man göra mer av julskinkan? Absolut! Här kommer ett tips från Vinsiders matbloggare Arne Mattisson.

HAM-Burger på Julskinka med karamelliserad lök, pommes och BeaDip

4 portioner

4 skivor tillagad Julskinka ca 7–8 mm tjocka

4 hamburgerbröd

4 saltgurkor delade på längden

4 skivor hamburgercheddar

1 rödlök

Senap

Grönkål alt. grönsallad

Karamelliserad lök

2 gula lökar

1 msk Ketjap Manis (Indonesisk söt soya)

1 msk rårörsocker

Smör till stekning

Sätt ugnen på 200°C.

Börja med att skala och skiva upp de gula lökarna och fräs upp smör i en stekpanna. stek på relativt hög värme en kort stund så att löken får färg och vrid sedan ner värmen till låg temperatur. Rör ner sockret och tillsätt soyan och rör om låt stå på svag varme i ca 20 minuter och rör om då och då.

Skiva rödlöken och dela saltgurkorna på längden

Skiva skinkan och bryn den försiktigt i smör på medelvärme i en stekpanna. Stäng av värmen på stekpannan placera en ostskiva på varje skinkskiva och lägg på ett lock.

Dela hamburgerbröden och sätt in de i ugnen. Ta ut bröden när de blivit varma och bred senap på lock och botten.

Montera din HAM-Burger på Julskinka i följande ordning:

Börja med grönkålen, sedan skivad rödlök, sedan skinkskivan med smält ost, karamelliserad lök och avsluta med saltgurkan innan du monterar locket.

Servera tillsammans med Pommesfrites och Bearnaisedip eller liknande.

Vinsiders vintips

Boom Boom! Syrah 20018

Pris: 159 kronor, art.nr 6714

Du fler recept och tips från Arne här!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.