Hanna Oscarsson är ”Best Bar Artist 2020”

Hanna Oscarsson är ”Best Bar Artist 2020”. Foto: Sofia Castensson

Hanna Oscarsson från Cadierbaren har vunnit Art of Italicus 2020 Glo-Cal Edition. Tävlingen där totalt 80 bartenders, från tio olika städer runt om i världen, deltog kretsade kring framtagandet av en ny Italicus aperitivo-cocktail med inspiration från den egna regionen. Hannas cocktail La Briosa med lakto-fermenterade äpplen och plommon tog henne hela vägen till vinsten. Juryn, som sökte det mest originella och kreativa receptet, motiverade vinsten så här:

”Hanna Oscarsson skapade den överlägset vackraste och godaste cocktailen i tävlingen, dessutom använde hon endast Italicus som alkoholbaserad ingrediens. Hennes starka personlighet i kombination med ett konstnärligt hantverk är väldigt inspirerande. Hon är definitivt en klart lysande stjärna på den svenska cocktailscenen.”

Hannas tidigare erfarenheter från att arbeta med italienare i Stockholm var en stor inspirationskälla när hon skapade La Briosa. Kontrasterna mellan de högljudda och livliga italienarna och de mer tystlåtna och försynta svenskarna kan jämföras med kontrasterna i de olika teknikerna som används i framtagandet av drinken.

Det känns helt fantastiskt och det är såklart en stor ära att bli utsedd till ”Best Bar Artist 2020” i en stor och internationellt erkänd tävling. I skapandet av drinken har jag utgått från likheter och olikheter mellan svensk och italiensk kultur i både smak och teknik. Våra olika klimat och kulturer ger olika förutsättningar för råvaror och tekniker. Italicus tillverkas genom en italiensk teknik som kallas sfumatura, där man hanterar citrusen på ett elegant sätt för att få fram den unika smaken. En typisk svensk teknik är fermentering och i den här drinken har jag använt mig av lakto-fermenterade äpplen i kombination med plommon – som är tydliga smakminnen från min egen uppväxt, berättar Hanna Oscarsson, bartender Cadierbaren på Grand Hôtel.

 

Fler drinktips hittar du här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.