Hantverksöl från nederländska bryggeriet Emelisse

Med sina 15 år som verksamma bryggare är Brewery Emelisse ett av de första hantverksbryggerierna som etablerade sig i Nederländerna. Man är en äkta pionjär inom hantverksöl och har bland annat funnits med på topp 100-listan när Ratebeer utsedde de bästa Craft Beer Breweries 2016. Bryggmästaren på Emelisse jobbar klassiskt men innovativt och använder sig av de bästa ingredienserna som finns att tillgå för ölbryggningen. Man brygger flera olika ölstilar men användningen av fat är genomgående för många av dem, och trots att bryggeriet ligger i ett gammalt slott med anor tillbaka till 1100-talet har bryggeriet även investerat i ett specialdesignat fatlager med plats för 400 fat.

Emelisse White Label Barley Wine, nr 1154303, 75,40 kr, 2 000 flaskor, lansering 2 februari

Serien White Label från Emelisse är en exklusiv serie bestående öl lagrade på rom-, whisky- eller Tawny Port fat. De olika faten bidrar med sin unika smakprofil till ölen som kan ha inslag av smaker från choklad till mer rökig öl.

Till Emelisse White Label Barley Wine 2019 har bryggeriet använt maltsorterna pilsner, pale ale, cara och chocolate tillsammans med humlesorten cascade och sedan lagrat ölen på whiskeyfat från Bowmore. Smaken är nyanserad och rökig tillsammans med en sötma. Det finns även inslag av fat tillsammans med toner av sirapslimpa, torkade fikon, charkuterier, honung, nötter, tjära och pomerans. Serveras bäst vid 12-14 grader som sällskapsdryck eller till lagrade hårdostar.

Emelisse Barrel Finished #3, nr 1183303, 64,90 kr, 2 000 flaskor, lansering 2 februari

Serien Barrel Finished är en unik serie där brygghuset tar fram ett nytt recept åt gången och låter ölen lagras på whiskeyfat under ett fåtal veckor för att ge ölet en extra dimension, och en subtil whiskeysmak.

Emelisse Barrel Finished #3 är en Imperial Russian Stout som har lagrats under fyra veckor på Kilchoman whiskyfat och här har bryggeriet valt att använda maltsorterna pilsner, pale ale, cara, choklad och kaffe tillsamman med cascadehumle och havregryn. Den korta lagringen på fat gör att wiskytonerna ligger i bakgrunden men adderar en extra dimension till ölen. Det är en komplex öl med inslag av rostade rostade något rökig fatkaraktär. I smaken finns även inslag av kaffe, salmiak och mörk choklad. I eftersmaken gör sig alkoholhalten påmind, den ligger ändå på 11 %, men är väl integrerad. Servera ölen vid 10-12 grader som sällskapsdryck eller till smakrika rätter av mörkt kött.

Pressmedelande: Arvid Nordquist

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.