Hur länge håller en öppnad flaska vin?

Hur länge håller en öppnad flaska vin? Vad händer om man öppnar en flaska under jul eller nyår, tar ett glas vin, ångrar sig eller känner för att inte dricka mer och står där med en nästan full flaska. Vad gör man? Slänga eller spara?

Vin har inte något bäst-före-datum. Alkoholen, i kombination med den sura miljö som vin faktiskt är, gör att bakterier har extremt svårt att växa till. Det finns alltså ingen gräns för när ett öppnat vin blir farligt att konsumera men rent smakmässigt kan det hända saker, men hur länge håller en öppnad flaska och vad är det som händer?

Fruktsyran kommer till att börja med att minska, så att vinet upplevs som mindre friskt. Fruktigheten dämpas även den – de primära, fruktiga aromerna ersätts av tertiära, alltså mer utvecklade och mogna dofter.

Man kan jämföra aromskillnaden med att skära en bit av ett grönt äpple. Nydelat är doften frisk men efter ett tag inleds oxideringen och äppelbiten mörknar och blir brunfärgad. Doften ändras också och blir ”mustigare”. 

Att ge ett precist råd för hur länge ett vin smakar bra är mycket svårt att ge. Det beror på typ och kvalitet av vin, om det är fatlagrat eller inte, hur det förvaras och hur mycket spelrum syret har i flaskan.

Den personliga smaken spelar alltid in så det bästa tipset är egentligen att dofta eller smaka. Alla är känsliga för olika saker. Om du tycker om lägre syra i viner så kan du till och med tycka att vinet har förbättrats efter några dagar. Så länge du själv uppskattar aromerna är vinet inte för gammalt.

Syret är boven – och hjälten. För vinmakaren är det viktigt att så långt som möjligt skydda vinet från att komma i kontakt med syre under produktionen. Syret reagerar med vinet och får det att oxidera, vilket i de flesta fall inte är önskvärt. I allra värsta fall kan hela produktionen förvandlas till vinäger.

Modern teknik med slutna system och användandet av sulfiter har däremot gjort det möjligt att skydda både druvor och must.

Om vinet ligger på ekfat före buteljering kommer en viss oxidering under kontrollerade former att ske. I sådant fall är det ett medvetet val för att vinet ska få utvecklade aromer.

Mousserande vin

Mousserande vin håller 1–3 dagar i kylen om flaskan återförsluts. Vinförslutare finns i alla prisklasser och är bra att ha hemma. Tips! Om bubblet blir platt kan man kicka liv i bubblorna genom att släppa ner några russin i flaskan.

Rosévin och ekfatslagrat vitt vin

Öppnade flaskor har en hållbarhet på 5–7 dagar i kylen med kork på.

Ej ekfatslagrat vitt vin

Ej ekfatslagrade viner håller i kylen 3–5 dagar med kork på.

Rödvin

Rött vin håller i 3–5 dagar med korken på och placerad på en mörk och sval plats. Röda ekfatslagrade viner har ett högre skydd mot oxidation och håller öppnade något länge, ibland blir de faktiskt bättre efter några dagar i kylen.

Starkvin

Beroende på stilen håller öppnade flaskor av sherry i en 7–30 dagar. Det samma gäller portviner. Portviner i Tawny-stil håller i upp till ett år och LBV och Vintage Port är känsliga för syre och håller bara i en vecka. Populära Madeiran, den kan du ha öppen i minst ett år. Tänk på att förvara med korken på och på ett svalt ställe.

Bag-in-box

Dags att slå hål på en gammal myt. Håll i er nu. En öppnad box håller nästan hur länge som helst, garanterat längre än den månad som man oftast pratar om. Fler producenter har även tryckt in kväve i boxen istället för vin. Det skyddar mot oxidering och mognad. Tipset är att att inan du häller upp ett glas, om boxen stått orörd ett tag, skvätta ut lite vin för att få bort vinet som stannat kvar i själva kranen. Gör du det så kommer du förmodligen inte känna någon skillnad alls. Sen har såklart innehållet betydelse. Men är det låg kvalitet på vinet från början kommer även utveckligen bli dålig. Precis som vilket vin som helst.

Tips och råd!

Vill man spara vin till ett lite senare tillfälle finns det några knep att ta till.

Förslut flaskan med kork eller stopper så att syret inte har fritt tillträde. En öppnad vinflaska kan dessutom ta smak av annat, speciellt i ett kylskåp.

Vingas konserverar vin i öppnad flaska genom att den är tyngre än luft och lägger sig som ett skyddande lock. Gasen kan däremot inte användas för kolsyrade drycker.

Speciella pumpar kan användas för att skapa ett vakuum som skyddar vinet i flaskan.

Häll över överblivet vin i en så liten flaska som möjligt för att skydda vinet mot syre. Innehållet i en halv helflaska som hälls i en tom halvflaska med skruvkork håller utan problem en vecka i kylskåp.

Förvara flaskan i kylen. Värme och ljus skyndar på vinets utveckling.

Behöver du ett bra vintips till helgen? Det hittar du i våra Vinguider!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.