Kändisvin på riktigt från Sam Neill

 

Two Paddocks
Sam Neill med sina viner från Two Paddocks.

När trenden med kändisviner slog ner som en bomb på Systembolaget under 2000-talet fick vi lära oss att leva med. Sällan hann det passera en vecka utan ett nytt känt ansikte som prydde en box eller flaska. Innehållet höll kanske inte alltid måttet, men nu sålde man på person och inte smak. Visst fanns det något enstaka undantag men de var lätträknade.

Kanske är det en trend som snart har tagit sitt sista andetag och vi slipper se dessa enormt uppförstorade ansikten stirra på oss från hyllorna. Fast så länge någon kan tjäna pengar på det så kommer liket ligga där och flämta för att få in lite ny luft då och då.

Fast nu lanseras en annan typ av kändisvin i Sverige.

Two Paddocks är inget vanligt kändisvin och egentligen ska uttrycket inte kopplas ihop vinet. Dock är det en känd man som står bakom spakarna tillsammans med familjen och vännerna.

Sam Neill som äger vingårdarna, är förmodligen mest känd som skådespelare och sina roller i Jurassic Park, Pianot, Lugnt vatten, Röd Oktober och kanske den mest kända eller åtminstone mest sedda filmen i Sverige – Ivanhoe.

Kändisvin på riktigt från Sam Neill

Han är född i Nordirland men hans familj flyttade till Nya Zeeland 1954 och det är här som vingårdarna ligger. Närmre bestämt Central Otago, förmodligen världens sydligaste vinregion. Nya Zeeland är uppdelat på Nordön och Sydön. Största och kändaste vindistriktet är Marlborough, även det ligger på Sydön, men här dominera en annan druva – Sauvignon Blanc. På Central Otago har vi en annan världskändis och den som anses vara en av de mest svårodlade druvorna – Pinot noir. Anledningen till att den trivs är klimatet som skiljer sig från övriga områden. Hela landet har ett maritimt klimat dvs att det påverkas av vattnet och kanske logiskt med tanke på att vi befinner oss på en ö mitt ute på Stilla havet, men Central Otago har ett kontinentalt klimat vilket gör det svalare och ger framför allt större temperatur skillnader.

På dessa breddgrader har Brian de Boi… förlåt Sam Neill och hans familj sina vingårdar och idag är de ekologiska vingårdarna uppmärksammade ute i världen. Druvan är självklart pinot noir, med ett undantag och det är riesling som också finns planterad och produceras. Ambitionen är att producera premiumviner som ska spegla ursprunget.

Svaret på varför Sam Neill även har vinmakare på sitt CV hittar man i ett av de vin som lanseras den 1 februari i Systembolagets beställningssortiment – The Fusilier Pinot Noir Organic 2018. 

Namnet kommer från Sam Neils far, Major Dermont Neill som efter 20-års tjänstgöring inom the Royal Irish Fusilier Regiment återvände han till Dunedin på Nya Zeeland och drev familjeföretaget Neill & Co som handlade med vin och sprit. Härifrån kommer namnet på vingården The Fusilier Bannockburn Vineyard som planterades 2000. Arealen består av 5,6 hektar och allt är pinot noir. The Fusilier produceras endast de år då förutsättningarna är som bäst och skörden sker för hand och sorteras i vingården. 65% av druvklasarna fermenteras hela i stora träfat och endast naturlig jäst tillåts. Därefter lagras 30% av vinet under elva månader på nya franska ekfat och resterande på 1-2 år gamla fat. 

Det andra vinet som lanseras samma dag är Two Paddocks flaggskepp – Pinot Noir Organic 2019. Ett ekologiskt vin, noga utvalt från fyra av familjen Neills vingårdar i Central Otago. Druvorna skördas för hand. 54% avstjälkas och får kallmacerera i sju dagar för att extrahera färg och aromer. Musten får jäsa med inhemsk jäst och får sedan ligga ytterligare fem dagar med skalkontakt innan det förs över till ekfat. Vinet lagras sedan i tio månader på franska mediumrostade ekfat. Faten var 18% nya och resterande mellan 1-4 år. 

Vinmakare på Two Paddocks är Dean Shaw sedan 1999.

Antalet som lanseras den 1 februari är begränsat och gissningsvis kommer det ta slut ganska så fort för trots allt så är det ett kändisvin på riktigt från Sam Neill.

Pinot noir är en favoritdruva och ibland behövs det inte mycket för att övertyga mig ska jag villigt erkänna. Men personligen har jag en referenspunkt som gör att jag går igång mer eller mindre. Stall, bondgård eller brett som man säger i vinvärlden. Doften härstammar från en naturlig jästsvamp med namnet Brettanomyces – med smeknamnet brett. För mycket av den kan bli förödande men här är det perfekt. Och jag vet nästan innan jag tar första klunken i munnen att jag kommer gilla det.

 

Two Paddocks The Fusilier Pinot Noir Organic 2018
Pris 495 kr • Art.nr 7596101 • Alk 13%

“Doften av stall, fat, hallon och jordgubbar följer med i smaken och det är försiktiga tanniner som smeker gommen. Helt i balans och kanske är det lite tråkigt att det inte sticker iväg,  men samtidigt är det väldigt lättdrucket. Efter en klunk vill man genast ta en till, vilket är det bästa betyget ett vin kan få.”

 

Two Paddocks Pinot Noir Organic 2019
Pris 319 kr • Art.nr 7647801 • Alk 13%

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.