Österrike ser positivt på skörden 2021

Österrike ser positivt på skörden 2021
© Austrian Wine / Carletto Photography
En genomsnittlig vinvolym på 2,4 miljoner hektoliter förväntas från Österrikes vingårdar.

”Efter de ekonomiskt turbulenta åren av COVID-19-pandemin ser Österrikes vinproducenter fram emot årets årgång. Volymmässigt förväntas en genomsnittlig skörd på cirka 2,4 miljoner hektoliter, ungefär som förra året. På grund av väderförhållandena kommer skörden att ske något senare än de senaste åren, förklarar Johannes Schmuckenschlager, ordförande för Österrikes vinodlingsförening.

”Det ganska svala vädret under första halvåret hade också vissa fördelar. Vinrankorna utvecklades sent, vilket avsevärt minskade risken för skador till följd av sen frost. Andra europeiska vinodlingsregioner hade inte lika tur. Stora delar av Frankrike och Italien, och vissa delar av Tyskland, fick stora skador på grund av sen frost, som sammantaget kommer att påverka den europeiska vinmarknaden i år. ”

Vädret 2021

Med måttlig vinterfuktighet började årets växtsäsong på en mycket föränderlig ton. I mars och april växlade svala perioder med mycket varma stavar, och det var totalt för torrt. I många fall knoppade vinstockarna först relativt sent, mot slutet av april. Det svala vädret i maj försenade utvecklingen av vinstockarna något, vilket betraktades som fördelaktigt när det gäller risken för sen frost. Som ett resultat av det svala majvädret inträffade blomningen först i mitten av juni, men gick mycket snabbt på grund av värmen som började i början av den månaden.

Hagel och kraftigt regn

Från juni och framåt fanns det många dagar då temperaturen översteg 30 ° C, och den varma, fuktmättade luften kom åtföljt av kraftiga regnskurar och hagel. Omkring 1 000 hektar vingårdar i Weinviertel skadades allvarligt av hagelbyar den 24 juni.

I juli var det mycket värme och regn, och det fanns ytterligare betydande hagelbyar i många vinodlingsregioner, till exempel Wachau, Wien, Mittelburgenland, Südsteiermark och Vulkanland. Kraftigt regn i Kremstal- och Traisentalregionerna ledde till betydande avrinning. De katastrofala översvämningsskadorna i den tyska vinodlingsregionen Ahr, som inträffade samtidigt, är också anmärkningsvärda i detta sammanhang. Nederbörden och höga temperaturer ledde till allvarliga svampangrepp i vingårdarna, vilket kräver särskild uppmärksamhet och skötsel av vinstockarna.

Mognad av druvorna

Trots relativt sent spirande och senare blomning ledde det tillväxtfrämjande vädret som kännetecknades av värme och fukt till accelererad mognad, varför druvorna befinner sig i samma mognadsstadium som föregående år. Med mognad fördröjd till en normal, något svalare period med något kallare nätter, förväntas motsvarande sockerkoncentration och en tillräcklig grad av surhet, varför vi kan se fram emot mycket fruktiga och harmoniska viner igen i år.

Genomsnittlig skörd 

Volymmässigt kan en genomsnittlig skördevolym förväntas. Fruktuppsättningen var bra hela tiden, även om en del rödfibrer härrörde från värmen under blomningsperioden i isolerade fall. På grund av nederbörden måste vinstockar skötas för att säkerställa ett löst lövtak för god luftning runt druvorna. Detta gjorde det möjligt att garantera friska druvor nästan överallt.

Skörden äger rum i september och början av oktober 

”Vinodlare hoppas nu på en varm, torr höst så att de kan skörda fullt mogna, harmoniska viner. Baserat på uppskattningar från vinodlingsregionerna förväntas en vinskörd på 2,4 miljoner hektoliter, vilket är runt årsgenomsnittet i år. Bortsett från tidig plockning för druvsaft och produktion av Sturm (delvis fermenterad druvmust), kommer skörden att börja i området kring Neusiedl-sjön under första halvan av september och i många andra områden runt mitten av september. I de flesta regioner kommer den största skörden att äga rum i slutet av september, början av oktober, säger Schmuckenschlager.

Pressmedelande Austrian Wine

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.