Pinot noir – all over the world

Inför provningen.

Det var förväntansfulla deltagare som tagit sig till Sjöfartshusets lokaler i Gamla Stan för kvällens pinot noir provning. Normalt håller vi våra provningar på Hotel Reisen som ligger i byggnaden intill men då det pågår en renovering av hotellets restaurang fick vi möjligheten att prova en ny lokal. 

Och vi måste verkligen tacka Sjöfartshuset som ställde upp med så kort varsel och vi vill även lyfta fram deras fantastiska lokaler. När man kliver in i huset känns det som att man är en tidsresenär som skickas tillbaka ett par hundra år i tiden. Allt är vackert utsmyckat och från väggarna möts man av blickar från gubbar som målades av någon gång på 1800-talet. 

Vi fick möjligheten att hålla provningen i Strömsalongen som trots en låg takhöjd känns luftig och bjuder på en fantastisk utsikt ut mot Skeppsholmen och inloppet. 

Kvällens provningsledare är John Woxberg som jobbar som sommelier på AtSix och är vår återkommande skribent för det som släpps tillfälligt på Systembolaget. Till kvällens flight hade vi fem viner där två var från USA, ett från Frankrike, ett från Nya Zeeland och ett från Sydafrika. 

Först ut var Saint Clair Origin från Nya Zeeland och som har funnits på Systembolaget sedan 2006 och är en prisvärd pinot noir i den prisklassen.

Färgen är, som oftast i ett pinot noir vin, ljus och klar och vi kände jordgubbar, hallon och choklad i doften. Det finns en tydlig fatkaraktär i smaken och även här känner man smaker av hallon, jordgubbar, körsbär och choklad. Mjuk, bärig och knappt några tanniner.

Det är ett par av deltagarna som provat den tidigare och den uppskattas stort. 

Därefter var det dags för kvällens franska bidrag Hautes-Côtes de Beaune och den här kan man fortfarande hitta i ett par butiker ute i landet men eftersom den ligger i tillfälliga sortimentet så få man vara snabb om man vill lägga vantarna på en flaska. 

Färgen är något mörkare än det tidigare glaset och genom doften kunde vi snabbt konstatera att det är ett fylligare vin och mer komplext. Doften var bärig med tydliga inslag av skogshallon, jordgubbar, choklad med en örtighet. Smaken är fyllig med tydlig bärighet. Små tanniner som bara tillför vinet ytterligare en nivå av komplexitet. Det här är ett vin som kan lagras och skulle vinna på det. Så om ni lyckas komma över ett par flaskor, lägg undan och plocka fram om 7-10 år.

Nu var det dags för en pino från USA och det var extra roligt att det här var en nyhet som skulle lanseras på Systembolaget veckan efter den här kvällen. Direkt från Oregon och ner i våra glas fick vi nu prova Argyle. Kryddig med fatkaraktär och jordgubbar men även en stänk av kanel och körsbär. Smaken skiljer sig framförallt genom att det finns inslag av peppar, pomerans och kanel i Argyle. Min första tanke är att jag vill ha den här till vårens grillkvällar. Först tillsammans med en skål ostbågar under väntan på den perfekta glöden och därefter kommer det passa perfekt till en grillad fläskfilé eller fågel. 

Från USA till Sydafrika och Newton Johnson. Även den här ligger på Systembolagets tillfälliga sortiment. John berättade för deltagarna om sitt egna besök hos producenten för något år sedan och upplevelsen därifrån. Bärig doft med inslag av jordgubbar och med en lättare kryddighet, men vi hittar även aprikos och hallon. Smaken är fyllig och bärig. Munnen fylls av röda vinbär, jordgubbar, salvia och lingon. Bra balans och små tanniner finns kvar. Även här längtar man efter en varm sommarkväll tillsammans med vänner och ett glas fyllt med Newton Johnson. 

Dags för kvällens sista vin och vi tar oss åter tillbaka till USA men den här gången till Kalifornien och södra halvan av Napa Valley. Här hittar vi producenten Black Stallion Estate Winery som står bakom deras pinot noir med samma namn Black Stallion Los Carneros. Här hittar vi en kryddig doft med fatkaraktär och jordgubbar, körbär och choklad. När vi smakar det hittar vi även mynta, vanilj och ännu mer choklad. Det är en fylligt vin med en bra struktur och små tanniner. 

Kvällens viner.

Sammanfattningsvis var det väldigt nöjda deltagare som fått ta del av ett par fantastiska viner i olika prisklasser. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.