Så anordnar du en lyckad middagsbjudning

På Kuba har fenomenet paladares funnits i flera år. En paladar är i princip en liten familjeägd restaurang som drivs från en omvandlad del av det privata hemmet. Här kommer guiden

MiddagsbjudningMånga paladares drivs på precis samma sätt som en vanlig restaurang med den enda skillnaden att du avnjuter din mat i en mer familjär miljö. Fenomenet med kubanska paladares började 1993 när regeringen legaliserade en mängd sysselsättningar som kubanerna fick utföra som egenföretagare, vilket innefattade aktiviteter inom turist- och servicenäringen. På Kuba får en paladar ha max 12 sittplatser och åtminstone två anställda varav bägge måste vara familjemedlemmar till den som äger hemmet. Fenomenet har de senaste åren spridit sig även till Sverige där hemmakrogar poppat upp på den svenska mat- och krogscenen. Flera kockar har öppnat restauranger i sina egna hem i Stockholm som erbjuder få platser men en unik, personlig matupplevelse med ökade möjligheter att knyta nya bekantskaper då gäster ofta sitter kring samma bord. Den som är nyfiken rekommenderas att besöka ”David at home” där kocken David Enmark som tidigare arbetat för bland annat Ulriksdals Värdshus, under några kvällar i veckan, gör om sitt hem på Tranholmen till en fine-dining-krog där gastronomi inspirerad av Sverige och Frankrike serveras. Ett annat tips är ”Mera Richard” där du, tillsammans med sju andra gäster, bjuds på en exklusiv och spännande matupplevelse på 25 kvadratmeter i kocken Richard Söderbergs matstudio i ett attefallshus på sin tomt i Älvsjö. Du måste inte nödvändigtvis vara en professionell kock för att – inspirerad av det ovanstående – bjuda in till en intim och trevlig matupplevelse för vänner och bekanta. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för att anordna en lyckad middagsbjudning.

Tema och klädkod

Ett kul sätt att engagera dina gäster är att bestämma sig för ett tema för din middagsbjudning såsom en afton inspirerad av 20-talet eller en glamorös pokerkväll där dina gäster umgås över en spännande pokerturnering innan ni sätter er till bords för att avnjuta en trerätters tillsammans. I det senare fallet är det att föredra att du sätter tonen för din soaré på förhand genom att bifoga en guide om pokerstrategier till din inbjudan. Poker är inte ett komplicerat spel. Man lär sig de grundläggande reglerna på några minuter vilket innebär att din guide troligen kommer att vara mycket uppskattad. Glöm inte heller bort att ange en klädkod för kvällen som med all sannolikhet kommer bidra till att öka trevnaden och stämningen markant. 

Mat och dryck

Läskande dryckerEfter att du bestämt dig för temat för din middagsbjudning kan du gå vidare med att spåna på mat- och dryckesalternativ, och meny för kvällen. Gå gärna ”all-in” och förkovra dig i recept online och i kokböcker och försök skapa en röd tråd för kvällen. Kör du exempelvis på pokertema kan du slå till på en Las Vegas-inspirerad meny med klassisk räkcocktail till förrätt, en mer sofistikerad variant av Mac & Cheese med hummer och exklusiva ostar till huvudrätt, och en mustig pekanpaj som efterrätt. Bjud gärna på ett urval av 2–3 olika cocktails under kvällens gång (med start som välkomstdryck) som du förslagsvis döper till namn som Texas holdem och Omaha hi-lo för att hålla dig trogen temat även på den fronten. Ett avslutande tips är att trycka ut din meny på vackert papper med passande teckensnitt och grafik som du placerar ut på middagsbordet.

Musik och soundtrack 

I filmens värld är soundtracket en av de mest fundamentala delarna i att skapa ett fulländat verk som fångar tittaren och som intensifierar- och förhöjer den cineastiska upplevelsen. Vad vore exempelvis Cinema Paradiso och Den onde, den gode och den fule utan Ennio Morricones mäktiga toner, eller Ensam Hemma utan filmkompositören John Williams musikaliska verk? Eller pokerinspirerade James Bond-filmen Casino Royale utan ett mäktigt soundtrack? Din approach till musiken inför din middagsbjudning bör vara densamma som en regissörs approach till stämningsskapande genom soundtracket till sin film. Starta gärna kvällen med sobra toner av brasiliansk bossanova eller smäktande jazz på en lagom volym i takt med att dina gäster anländer och minglar till en välkomstdryck. Höj gärna volymen och tempot när gästerna blivit varma i kläderna och satt sig till bords. Här kan du exempelvis spela 60-talssoul såsom Bill Withers, Otis Redding, Curtis Mayfield och Marvin Gaye. Om dina gäster känner sig manade till dans efter middagen höjer du givetvis tempo- och volym ytterligare ett snäpp och spelar klassiska partydängor från 80- och 90-talet såsom Talking Heads, David Bowie och Madonna som folk har svårt att sitta still till. Förbered gärna en spellista i förväg så du kan koncentrera dig på att underhålla dina gäster när kvällen för middagsbjudningen väl är kommen. Orkar du inte göra en egen spellista har Spotify gott om egna låtlistor anpassade för just middagar, förfester och cocktailmingel. 

Bordsplacering vid middagsbjudning

Så anordnar du en lyckad middagsbjudning och dukningen. Gästernas placering kring middagsbordet, och huruvida en bordsplacering ens är nödvändig är en vattendelare i bjudningssammanhang. Medan vissa intar en mer informell hållning och gärna ser att gästerna sätter sig där de känner sig mest bekväma efter egen inrådan vill andra gärna få en bra spridning på middagsgäster och öka chanserna till samtal och att nya bekantskaper knyts genom att styra över placering. Vid en mindre bjudning anser vi att det förstnämnda alternativet, det vill säga att låta gästerna själv välja var de vill sitta är att föredra. Något annat skulle uppfattas stolpigt och överdrivet högtidligt. Vid en större bjudning rekommenderar vi dock att du filar på en bordsplacering med en jämn spridning mellan kön, intressen och bekantskapsgrad för att stimulera till goda samtal till bords. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.