Somrig grill- och plockmat från Balkan

Sommaren är äntligen här och vi är många som vill fira, mingla och träffas över god mat & dryck. Matkreatören Diana “Diadonna” Dontsova tycker att vi ska duka upp en somrig meze-buffé och bjuda på klassiska grillrätter som çevapçiçi, smakrika grillade paprikor och en läcker melonsallad. Hennes prisvinnande debutbok Diadonnas Balkanmat innehåller alla de där makalöst goda smårätterna till sommarens fester. 

– Jag är född i Småland men mina föräldrar kommer från Balkan så jag blandar gärna svenska råvaror och smaker i mina Balkan-inspirerade recept. Nu ser jag fram emot semester och att få bjuda in vännerna till en maffig grillfest, berättar Diana Dontsova och fortsätter:
– Jag strävar efter att skapa en fest för både ögat och gommen. När jag dukar upp till en riktig meze med smårätter vill jag att det ska kännas generöst, lustfyllt och inbjudande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hennes rikt illustrerade bok Diadonnas Balkanmat innehåller klassiska balkanrätter som burek, çevapçiçi, ajvar och baklava, men du kommer också att göra många nya bekantskaper. Såsom västerbottenostpaj på balkanvis, rostade vindruvor och fikonpaj med vit choklad.

Boken är vinnare i kokbokstävlingen Årets Måltidslitteratur 2021 (kategori Etniska kokböcker) och nominerad i den prestigefyllda tävlingen Gourmand Awards 2021 (Eastern Europe).

Diadonnas Balkanmat
Text och foto: Diana Dontsova
Formgivning: Ida Magntorn

I kommande nummer av Vinsider den 23 juni kommer att tävla ut boken med vårt Suduko.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.