Sportlov med amerikanska influencer

 

Vissa kanske redan har haft sportlov medan andra är mitt i det, men personligen tycker jag hela februari har en sportlovsvibe över sig. Man vill ut på helgerna, vara i snön och njuta av dagarna som är pyttelite längre. Under sportlovet, när många söker sig till fjällen för skidåkning och vinteraktiviteter, tycker jag att måltiderna när man samlas och med rödbitna kinder lagar mat tillsammans och pratar om dagens äventyr är det allra viktigaste!

Traditionellt erbjuds ofta snabbmat i skidbackarna, där den slabbiga hamburgertallriken tyvärr ofta lämnar mycket att önska. Med sina underfriterade pommes och en hamburgare som mestadels består av för sött bröd och kött av kanske inte den högsta kvaliteten. Därför tycker jag att det är bättre att ha med någon härlig matsäck. Om du håller med så har jag tagit fram ett recept på en underbar macka. Att njuta av en god smörgås på en snötäckt bergstopp eller hemma uppkrupen i soffan med en mysig bok, eller kanske senaste numret av Vinsider. Jag har valt att uppdatera den klassiska äggmackan till nästa nivå. Inget ont om klassisk äggmacka men detta är något du bara inte får missa att prova. Jag steker ägget i röd pesto och lägger på bröd och toppar knaperstekt kryddig korv och så lite ruccola som bidrar med härlig pepprighet.
Heta och mustiga grytor är det jag och de flesta andra tror jag längtar efter när man kommer hem till stugan. De smakrika grytorna, ofta kokta på långsam värme i flera timmar med ingredienser som nötkött, rotfrukter och kryddor, erbjuder härliga dofter och värme efter en dag fylld av vinteraktiviteter.
Här har vi hämtat inspirationen från en amerikanskt långkokt chili, en rik, kryddig och väldigt långsamt kokt gryta.
Något som också är gott för den som vill fylla på med snabb energi mellan åken är en lyxigare Mac & cheese med en twist. Jag kryddar den med min favoritkrydda dragon och toppar med kryddig grillad majs!

Text och recept: Jessica Frej

Högrevschili:

1 kg högrev
140 g bacon
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
25 g smör
2 msk tomatpuré
0,5 msk malen spiskummin
0,5 msk malen koriander
0,5 msk torkad oregano
1 tsk chilipeppar
33 cl ljus öl (exempelvis corona eller sol)
2 msk koncentrerad oxfond
3 dl vatten (ev. mer att späda med)
1 torkad anchochili
1 msk kakao

Till servering:

2 förp färdigkokta svarta bönor, sköljda
2 dl gräddfil
hjärtsalladsallad
färsk koriander
majschips eller hårda tacobröd

Gör så här:

  • Skär köttet i kuber 3–4 cm stora. Bryn köttet i omgångar i smöret i en het stekpanna. När de har schysst stekyta lägg över dem i en gryta.
  • Skär bacon, lök och vitlök i mindre bitar. Stek alltihop tillsammans med kryddorna i stekpannan i 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och svetta den hastigt. Häll på ölen och fond. Koka ur pannan och ha ner allt grytan.
  • Tillsätt vatten, den hela anchochilin och kakao. Låt koka under lock på lägsta värmen i 6–8 timmar. Rör om då och då och kika om du behöver hälla på lite mer vatten.
  • När den är klar ska den vara som en mörk gegga, låter inte så gott men är gudomligt.
  • Servera med kokta svarta bönor, gräddfil, majschips/hårda tacoskal, sallad och färsk koriander.

Mackor med pestoägg:

4 skivor lantbröd
Smör (att steka i)
Rapsolja
4 msk pesto
4 ägg
Färskost (till brödet, exempelvis ricotta eller Philadelphia)
Svartpeppar
Salt
Ev. chiliflakes

Gör så här:

  • Rosta eller smörstek bröden.
  • Häll lite rapsolja i en stekpanna.
  • Klicka ut fyra klickar pesto i den varma stekpannan och smeta ut dem lite.
  • Lägg äggen ovanpå, salta och peppra.
  • Låt äggen steka på medelvärme tills vitan är fast.
  • Bred färskost på bröden och toppa med äggen.

 

Dragondoftande Mac & cheese med majsribs

Majsribs:

2 färdigkokta majskolvar
1 msk rökt paprikapulver
1 msk chilipulver
0,5 dl rapsolja
Salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 220 grader grillvärme.
  • Dela majsen på hälften och sen i kvartar.
  • Blanda oljan, kryddorna och saltet.
  • Massera in majsribsen med oljeblandningen.
  • Lägg i en ugnsform och grilla i ugnen i ca 10 min tills de fått fin färg.Mac & Cheese:

    2 dl panko
    1 dl parmesan, riven
    350 g torkad pasta av valfri sort
    50 g smör
    0,5 gul lök, hackad
    1 vitlöksklyfta, hackad
    2 msk vetemjöl
    6 dl röd mjölk
    150 g cheddar
    150 g gruyère
    1 jalapeno
    1 msk torkad dragon
    1 tsk Colmans senapspulver
    Salt och vitpeppar

    Gör så här:

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Riv parmesanen och blanda med panka i en skål. Ställ åt sidan.
  • Koka pastan i ca 3 min kortare än koktiden på förpackningen.
  • Finhacka löken och vitlöken.
  • Smält smöret i en kastrull, låt löken fräsa en stund på medelvärme tills de mjuknar.
  • Häll sedan på mjölet. Häll ner mjölken och vispa. Koka upp såsen för att sedan sänka värmen och sjuda några minuter. Riv ner osten, senapspulver och salvian. Salta och peppra.
  • Häll ner pastan i en ugnsform. Häll över ostsåsen och blanda ihop. Gratinera i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut formen och häll över pankoströsslet och gratinera i 10 min till.
  • Låt vila 10 min innan servering.
  • Skiva jalapenon tunt för att slutligen toppa din mac & cheese med den och majsribsen.
1 kommentar

    Lämna en kommentar

    Din e-postadress kommer inte att publiceras.