KRÖNIKA Suzanne Ribbing

Suzanne Ribbing, bloggare på Vinsider

Som gammal tidningsmakare och matjournalist funderar jag så här i början på året om det är någon ny megatrend på gång. Något som kommer slå igenom lika stort som Pulled pork eller Poké bowl gjorde en gång, för att så småningom bli folkkära klassiker. Även enstaka grönsaker har plötsligt fått ett välförtjänt uppsving. För knappt tio år sedan gick Grönkålen från att ha varit en gammal mossig dekoration på julbordet till trendig, nyttig och numera en självklarhet i modern matlagning. På köpet var det en mängd andra nyttiga och goda kålsorter som också hamnade i rampljuset.

Visst, vi kommer återupptäcka nya grönsaker och vi kommer få mängder av nya produkter som passar vår livsstil och nya recept kommer skapas. Just nu svämmar sociala medier över av Tiktok-pasta. En god och enkel rätt med fetaost och tomater som gör sig extremt bra i rörligt format. Vi kommer få mängder av nya virala succérecept nu när pandemin fått oss att laga mer mat hemma, experimentera och hänga framför våra skärmar.

Men det som verkligen kommer bli annorlunda 2021 är inte vad vi äter utan hur vi äter!

Jag känner så oerhört starkt för mina vänner i restaurangbranschen som har det så tufft. Krögare, kockar och restaurangpersonal som med stor kreativitet och stark vilja snabbt ställt om för att sen åka på nya bakslag. Men i denna tragedi har det vuxit fram idéer och förhållanden som fått oss att ändra på våra beteenden. Nya vanor som kommer följa med oss in i framtiden. Vi kommer fortsätta att hämta upp mat och handla med oss helgkassar. Krögare och restauranger kommer sälja produkter och halvfärdiga rätter under sina namn, så att vi hobby-kockar själva kan svänga ihop en proffsmiddag hemma. 

Vi kommer besöka hemmarestauranger eller få hembesök av kockar och vi kommer klicka hem vardagsmaten med appar och betalningsmetoder som blir allt bättre.

Till speciella tillfällen kommer vi beställa hem hela restaurangupplevelsen. Tänk att få en lyxig femrätters meny, en vacker blombukett, finporslin och linne direkt hem och sen är det bara att ställa ut disken utanför dörren för upphämtning. Etoile, Främmat och Adam & Albin är några av de restaurangers mat som man redan har kunnat njuta av på det sättet genom nystartade Dine in.

Som de vikingar vi är träffas vi med filtar och infravärme på krogarnas allt större uteplatser i alla väder. Restriktionerna har fått oss att träffas allt tidigare, middag klockan 15 – inga konstigheter alls! Framflyttade måltider och dagsfester kan jag som kvällstrött leva med även när vi kommer återgå till det normala. 

Pandemin har fått många av oss att börja odla egna grödor och ta sig ut i skog och mark. Inte konstigt att stormköket blev årets julklapp. Även kockarna kommer ge sig ut på landet för att laga mat åt oss i kohagar, skog och på höga berg.

Hobo Hotel gav ett smakprov förra sommaren på ett samarbete tillsammans med Volkswagen transportbilar. Konceptet gick ut på att man kunde köra vart man hade lust i sin hyrda campingbil, inredd som en liten hotellsvit. Självklart så ingick en specialmeny signerad duktiga Frida Ronge från restaurang Tak.

Även de underbara kockarna från Garba och alkoholfria vinhuset Oddbird bjöd i fjol på en upplevelse mitt ute i skogen med unikt designade bord och ”inredning” av The Norrmans. 

Tack och lov att vi har vår underbara natur och att all mat smakar bäst utomhus!

Suzanne Ribbing 

Läs Suzannes blogg här 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.