När man tänker på Sveriges lantbruk och våra bönder är det nog främst den vanliga bonden som vi tänker på. Kor, grisar och åkrar med potatis, sockerbetor, raps och vete och så vidare. Men det finns en bonde till som vi inte har haft så länge i vårt avlånga land – vinbonden.
Från att vara en ganska så anonym, utskälld och nedvärderad har det hänt något de senaste åren inom svensk vinproduktion. Förmodligen kommer den förflyttningen från flera håll. Dels har de svenska vingårdarna blivit avsevärt mycket bättre på vad man gör idag än för 20 år sedan, men även vinjournalisterna har förändrat sitt sätt att se på svenskt vin. Tidigare ställde man de svenska vinerna mot franska och italienska viner. Den matchen är över innan ens domaren hinner blåsa igång. Men nu är det inte så längre och idag ser man på den svenska vinproduktionen med helt andra, och framför allt nyfikna ögon. Och så smakar det såklart mycket bättre nu än för 20 år sedan.
Idag finns det faktiskt det lite mer än 120 vingårdar i Sverige, fortfarande är det väldigt många små och på en hobbynivå, men det är ungefär ett fyrtiotal som drivs som vilken vingård som helst i världen. En stor skillnad mellan vanliga bondgårdar och våra vingårdar är besöksnäringen. Ett flertal av vingårdarna driver vid sidan om sin verksamhet även servering, övernattning och möjligheten att få uppleva det dagliga arbetet som vinbonde. Allt från att skörda till att hjälpa till vid vinmakningen. Ett flertal har även fullständiga rättigheter vilket gör det möjligt att prova vinerna från vingården. Idag arbetar man på nationell nivå med att tillåta gårdsförsäljning, vilket förmodligen skulle öka både besök men framförallt möjligheten att utvecklas. Motståndet finns hos nykterhetsrörelsen men även inom ett par av de svenska vinleverantörerna. Som alltid kommer den svenska folkhälsan upp på tapeten, men enligt en undersökning som gjorts av Sweco skulle gårdsförsäljningen endast stå för en ökning av 0,34 procent av den totala konsumtionen. Lägg där till ett högt pris på produkterna vilket förmodligen inte är så intressant för riskgruppen. Majoriteten hos den svenska befolkningen vill tillåta gårdsförsäljning enligt en opinionsundersökning från 2020. Det går även att jämföra med handeln på nätet som idag står för ca 1,2 procent och förmodligen kommer öka eftersom fler och fler aktörer tar sig in på den svenska marknaden.
Av naturliga skäl hittar vi de flesta vingårdarna i södra Sverige, men det finns undantag och det går att hitta vingårdar i både Östergötland och Södermanland. Även på våra två största öar hittar vi vingårdar idag. Både Gotland och Öland har ett par vingårdar som också tar mot besökare.
Den totala vinodlingen i Sverige är idag cirka 150 hektar, det kan jämföras med jordgubbsodlingen som ligger på 3500 hektar. Totat producerades omkring 350 000 liter vin under 2021, mycket på grund av det var ett gynnsamt år med en större skörd än vanligt. Och för att gå tillbaka till den där tävlingen med andra vinländer så kommer Sverige inte kunna producera samma mängd som övriga, men däremot ser man möjligheter med att göra kvalitativt vin och som produceras på ett hållbart sätt.
– Den i särklass vanligaste druvan i Sverige är Solaris som har visat sig fungera mycket väl i vårt klimat. Dessutom är solarisdruvan resistent mot svampsjukdomar vilket innebär att vi inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Det här gör att i stort sett alla svenska vingårdar är ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig. Ett år som 2021, med en kall och blöt vår följt av en varm sommar är risken för svampsjukdomar hög, då är det extra viktigt att ha en tålig druva, förklarar Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin.
Solarisdruvan passar både för stilla och mousserande vin och har friska och blommiga aromer som kan jämföras med Sauvignon Blanc.
– Svenska vinmakare blir allt kunnigare och kvaliteten på våra svenska viner blir allt högre. Det visar sig även i internationella bedömningar där vi förra året tog hem inte mindre än 25 medaljer i internationella tävlingar. Bland de professionella producenterna i landet har flera valt att ta in expertis från den gamla vinvärlden vilket gynnar hela branschen, säger Sveneric.
Idag har vingårdarna blivit ett naturligt besöksmål för turistnäringen och om det skulle bli möjligt med gårdsförsäljning skulle ännu mer hända.
– Svenskt vin är ingen tillfällig trend. Vi vet att vi kan odla och producera viner i internationell världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling. Dessutom skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra, avslutar Sveneric Svensson.