Tempranillo är en blå druva med många namn

Tempranillo är en blå druva med många namn
Tempranillo är en blå druva med många namn som är Spaniens skyltfönsterprodukt i vinvärlden. Foto: Shutterstock

Tempranillo är en blå druva med många namn som är Spaniens skyltfönsterprodukt i vinvärlden. Denna tjockhudade druva ger viner som smeker tungan och smaklökarna med kryddiga och mustiga toner och håller länge vid lagring. Riojas stolthet gör nu succé världen över. 

⇒ [Tempranijo]

Tempranillo i nosen och gommen: 

Tempranillo smakar och doftar av körsbär och andra mörka bär, torkat plommon och andra torkade frukter, slånbär, cederträ, tobak och dill. Tempranillo har också utpräglade toner av kryddighet. Vinet lagras ofta på ekfat vilket ger det vaniljkaraktär.

Tempranillos smakprofil: 

Tempranillo är ett torrt och medelfylligt till fylligt vin med ganska mycket tanniner och medelhög syra. Alkoholhalten ligger på 13,5-15%.

Tempranillo serverat enligt konstens alla regler:

Servera ditt Tempranillo rumstempererat mellan 15-20°. Dekantera eller lufta flaskan en timme innan servering. Serveras i standardglas. 

Tempranillo passar till: 

Tempranillo funkar toppen med grillat eller stekt kött, gärna med örtkryddor till. En kralligare, lagrad Tempranillo är fin till en bättre stek, gourmetburgare, en mustig köttgryta eller lamm. Yngre viner med en fräschare stil passar till pastarätter och tomatbaserade måltider. 

Tempranillos smeknamn: 

Kärt barn har många namn. Tempranillo går i Kastilien-Léon också under namnen Tinto Fino, Tinto País eller Tinta del País (”landets röda”, i Ribera del Duero). I Spanien kallas den också Ull de Llebre (i Katalonien, där namnet betyder ”harens öga”) och Cencibel (i Castilla-La Mancha). I Portugal Aragonez eller Tinta Roriz. Namnet Tempranillo kommer från spanskans ”temprano” som betyder ”tidig” och kommer sig av att druvans livscykel gör att den mognar tidigare än andra spanska druvor.

Tempranillo odlas i: 

Spanien! Tempranillo är det stora spanska vinet. Och berömt har det blivit tack vare att det är huvuddruvan i det erkända Rioja. Men druvan finns över stora delar av norra och mellersta Spanien. Utöver Rioja främst i Ribera del Dureo, Navarra och Penedès. Tempranillo odlas också i Portugal, Argentina och Mexiko. 

Tempranillos ursprung: 

Tempranillo har sitt ursprung i Spanien och kommer antagligen från Rioja. Druvan omnämns första gången under dess moderna namn 1807, men man tror att den introducerades på iberiska halvön redan för över 3 000 år sedan av fenicierna. Och redan på 1500-talet omskrev ”las tempranillas”, det är dock osäkert exakt vad som avsågs då. En ledtråd pekar dock åt ett helt annat håll. Några spridda skurar av Tempranilloodlingar har hittats i Toscana och Basilicata i Italien. 

Att lagra Tempranillo: 

Tempranillo är ett mycket lagringsbart vin. Och de lagrade vinerna är utsökta! Välgjorda Tempranilloviner kan lagras i uppemot 20-25 år i vinkällare.

Skoj om Tempranillo: 

Det finns faktiskt en mutation av Tempranillo som är grön och som man alltså gör vita viner på. Tempranillo Blanco heter den, rätt och slätt. Den hittas i Rioja Baja. 

Tempranillo – Spaniens stolthet

Tempranillo används i många av de Riojaviner som tagit världen med storm. Den dominerar regionen, även om också andra druvor odlas och används i Riojaviner. Druvan är Spaniens största och räknas som nationaldruva. I Rioja är den oomstridd konung och det är regionens ikoniska viner som gett Tempranillo dess internationella ryktbarhet. Även i Ribera del Duero och Navarra görs dock högkvalitativa viner på Tempranillo. 

Tempranillodruvan har tjockt skal och är motståndskraftig mot vinlus och andra skadedjur och sjukdomar som kan angripa vinrankor. Men den växer i täta buskar och det kan också innebära lägre motståndskraft mot svampinfektioner. 

Den växer bäst i lera, kalksten och kritjordar. Trots att den är tidig i cykeln trivs den inte i för varma klimat och växer således bäst i norra och mellersta Spanien, där det atlantiska klimatet kyler ner subregioner i Rioja, Rioja Alta och Rioja Alavesa. Även högplatålandskapen i Ribera del Duero erbjuder fördelaktigt klimat. 

Tempranillo – en nobel druva

Tempranillo tillhör de nio nobla vindruvorna och blir ett versatilt vin som kan anta många former beroende på var druvorna odlats och vilken metod som vinmakarna använt. Tempranillo har ungefär samma struktur som Cabernet Sauvignon och samma köttiga karaktär som Carignan. Unga viner kan vara förvånansvärt fräscha och fruktiga. Lagrade viner som präglats av amerikanska ekfat och ålder bjuder på dofter av tobak, damm och läder – älskade egenskaper bland de finsmakade vinälskarna. 

De yngre vinerna kallas Joven på spanska och de lagrade Reserva eller Gran Reserva. De senare lagras ofta i uppemot två år på fat och upp till fyra år i flaska. Ju längre fatlagrat vinet är desto högre kvalitet. Men smakar det så kostar det …

Tempranillo i Portugal 

I Portugal odlas också samma druva, men här under namnen Aragonez eller Tinta Roriz. Druvan används både till röda viner och portvin. I såväl Portugal som Spanien gör man även rosévin på Tempranillo. De portugisiska vinerna på enbart Tempranillo (eller Aragonez, som det kallas i dessa regioner) tillverkas i Dão och Alentejo och här hittar man en del riktigt fina viner som ofta är mer prisvärda än motsvarigheterna från Rioja. 

Tempranillo i Nya världen 

Argentina är en stor Tempranilloproducent. På senare år även Nya Zeeland och Australien. I Kalifornien finns odlingar. Till och med Texas! Men de bästa vinerna utanför Spanien hittar man nog i södra Oregon och Rogue Valley där dalens terroir förmår producera lika peppriga och rika viner som i Rioja. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.