Tillfälliga sortimentet och John Woxbergs tips

Johan Woxberg tipsar om vad du ska satsa på i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

 

 

Produttori del Barbaresco 2016 

Art.nr: 92398

Historien lyder något såhär … 1958 såg prästen i Barbaresco, Don Fiorino Marengo, hur svårt vinodlarna hade det och hjälpte nitton små odlare att starta Produttori del Barbaresco. De tre första årgångarna vinifierades i själva kyrkan, sedan byggdes en anläggning tvärs över gatan som fortfarande används. Kvalitet har varit ledordet sedan starten, och antalet medlemmar har vuxit till 54 familjer, alla med vingårdar i bästa lägen. En av de nitton grundarna var Celestino Vacca som idag har lämnat över ansvaret till hans son Aldo Vacca som leder kooperativet framåt. En viktig faktor är också att kooperativets medlemmar får bara betalt efter kvalité på råvaran och inte utav mängd vilket drar ner skördeuttaget också. Produktionen är låg och man producerar cirka 

500 000 flaskor varav hälften av Produttori del Barbarescos produktion är deras generiska Barbaresco DOCG vilket är den jag också tipsar om här. 

Under de riktigt vassa åren producerar man dessutom sina speciella vingårdsviner från speciella ”Cru lägen” och där heter följande lägen; Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Muncagota och Rio Sordo. Jag har personligen alltid älskat detta kooperativet då de helt enkelt räknas till top 5 i världen enligt mig och just därför köpte jag en låda med 6 flaskor i tisdags. Men det är inte bara jag som gillar dem utan idag anses kooperativet tillhöra världens främsta och deras viner är mycket eftersökta på alla marknader. Detta vinet har en smak och doft av bland annat: fat, jordubbar, sura körsbär, tjära, rosor, svart te, pomerans, kanel, tranbär.  Årgång 2016 är en av de bästa årgångarna i Piemonte sedan 98 och 97. Just därför är detta ett FYND i mina ögon för 359:- kronor. 

Pris: 359 kronor 

95 VP

 

Raventós i Blanc 

Raventós i Blanc De la Finca 

Art.nr: 95735

Jag har alltid tyckt om denna producent då de är en sådan ikonisk och gammal egendom som grundades redan år 1497. Nu är det den 21:a generationen som driver företaget framåt med Pepe Raventós som Vinmakare. Vinet är gjort enligt den traditionella Champagne metoden. Vinet  är gjort på en blend av: 60 % Xarel-lo, 30 % Macabeu och 10 % Parellada. Vinet har en smak och doft av: bröd, kex, honung, citrus, gula äpplen, päron, örter och mineralitet.

Pris: 199 kronor

92 VP

 

Domaine Faiveley 

La Framboisière 

Monopole 2018

Art.nr: 90207

La Franmboisière har tillhört Domaine Faiveley sedan 1933 och kallas därför också för Monopole här producerar man väldigt distinkta viner. Plotten är ca 10 ha stor. Producenten grundades redan år 1825. Vinet visar upp en smak och doft av; fat, jordgubbar, vild hallon, lingon, örter. 

Pris: 289 Kronor

VP 91

 

Greywacke Vineyards 

Greywacke Wild 

Sauvignon Blanc 

Art.nr: 95013

Greywacke Vineyards ägs av Kevin Judd. Vinerna framställs av Kevin i Dog Point Winery som ägs av vänner till Kevin. Detta vinet visar upp hela registret av Sauvignon Blanc men med fatkaraktär, krusbär, nässlor, päron, citron, mineral.

Pris: 229 kronor

VP 90

 

G.D. Vajra Dolcetto d´Alba 

Coste & Fossati 2018 

Art.nr: 95783

G.D. Vajra är familjeägt och drivs av Aldo och Milena Vajra, samt deras barn Giuseppe, Francesca och Isidoro. G.D. Vajra grundades 1972 och är uppkallad efter Giuseppe Domenico, den nuvarande ägaren, Aldo Vajras far. Dolcetto som på italienska betyder ”den lilla söta”. Vinet här har aromer och smak av; mörka körsbär, blåbär, plommon, skogshallon, björnbär, örter, peppar och lakritsrot. 

Pris: 189 kronor

VP 90

 

Weingut Heinrich

Leithaberg Blaufränkisch 2017 

Art.nr: 90512

Weingut Heinrich grundades 1990 av Gernot och Heike Heinrich. Idag omfattar egendomen 100 hektar vingårdar i Gols, Burgenland. Fokus ligger på de lokala blå druvsorterna blaufränkisch, zweigelt, and St Laurent. Sedan 2006 brukas vingårdarna enligt biodyamiska principer. Druvorna till detta vin kommer från de östra sluttningarna i vingårdsläget Leithaberg.

Druvsorten blaufränkisch kallas i Ungern för kékfrankos och i Tyskland för lemberger. Vinet visar upp en smak och doft av bland annat; fat, mörka bär av körsbär, skogshallon, lakritsrot, vitpeppar.

Pris: 199 kronor

VP 91

 

Om du vill hitta fler tips på viner som ligger i tillfälliga sortimentet ska du kika här

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.