Vinbranschen påverkas av coronaviruset

Folkhälsomyndigheten gick ut med att höja smittspridningen till ”mycket hög” och nu vill man även införa restriktioner kring folksamlingar och möten.

Redan nu kan man se att restaurangbranschen påverkats och att många stannar hemma eller tvingas stanna hemma pågrund av att barnens skolor håller stängt påverkar säkert en del lunchrestauranger och caféer. Frågan är om vi bara sett början på den här utvecklingen och vart det kommer att ta vägen. 

Efter att vi pratat med ett par vinleverantörer står det nu klart att vinbranschen drabbas av coronaviruset. En leverantör som jobbar främst med Italien har stött på problem. Först fick han information om att en leverans just nu stod i karantän nere i Tyskland och inte fick lämna landet de närmsta nio dagarna. Gällande andra leveranser som står på ett lager i Italien var det svårt att få något riktigt besked om dom kommer att skickas eller vad som händer. Den största utmaningen är att få tag på rätt person. 

Om man tänker att Italien kan vara ett ganska svår navigerat land när det kommer till byråkrati, så är det förmodligen ännu tuffare under rådande omständigheter. 

Finns det något positivt i det här? 

Nej, det gör det absolut inte eftersom människors liv står på spel och vi riskerar på sikt att påverkas ekonomiskt inom alla branscher. Möjligt att miljön mår lite bättre av minskade transporter och vi att får en anledning till att plocka fram en och annan italienare som annars var tänkt att öppnas längre fram.

En fråga som väckts är hur Systembolaget kommer agera kring de produkter som säljs slut under den här perioden och som sen fastnat på vägen. Idag handlar mer eller mindre allt som står på Systembolagets hyllor om försäljning och i det ingår även att du kan leverera produkter. Normalt vill du inte riskera att dina produkter säljer slut eftersom det får en negativ effekt. Låter kanske konstigt men utan att gå in på Systembolagets regler kring försäljning och ranking så är det inte positivt när en leverantör står utan produkter eller har svårt att få fram.

Normalt är även den här tidpunkten under året som de flesta vinleverantörerna håller sina sortimentsprovningar, men även dessa ställs in på löpande band. Och även ett flertal mässor, både mot branschen och konsumenter ställs in.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.