Vinbranschens utmaningar i coronatider

fred cline cline cellar
 

Redan för två veckor sedan skrev vi se om vilken påverkan coronaviruset hade för våra svenska leverantörer och hos Systembolaget. 

De leverantörer vi pratade med hade börjat se en del problem när det kom till transporten och svårigheten att få ett besked från rätt person nere i Italien. En del fick besked om att deras leveranser stod i karantän i Tyskland och man var tvungen att vänta minst nio dagar tills transporten fick lämna lagret. När vi frågade om Systembolaget om läget fick vi svar om att det inte fanns några problem utan att man hade en dialog med leverantörer och såg inte att det fanns några problem. 

Men nu har även coronaviruset påverkat Systembolaget. Först ut var ändringarna kring det tillfälliga sortimentet och möjligheten att beställa, därefter kom ändringen av öppentiderna hos butikerna. Försäljningen i sig har inte minskat, tvärtom har den ökat med någon procent senaste veckorna och det som en del leverantörer börjar oroa sig över nu är vad som händer om deras produkter säljer slut och man inte kan leverera till butikerna. För vad som står på hyllorna i butikerna hänger ihop med Systembolagets ranking system. En del i det handlar om att leverantörerna måste kunna leverera det antal som man bestämt och klarar man inte av det tappar man helt enkelt sin ranking och riskerar att tappa butiker. Systembolaget måste förmodligen se över reglerna under rådande omständigheter. 

Det finns vin som väntar hos producenterna runt om i Europa, men det har dykt upp problem som man kanske inte normalt tänker på. Till exempel saknas det etiketter för att fabriken som trycker är stängd och det är svårt att skicka omärkta flaskor. Ett annat problem är transporter. Sedan ett par veckor tillbaka har priset ökat rejält och ett annat problem är tillgången av containrar i Europa. En siffra som figurerar och som inte är kontrollerad är att 90 procent av alla containrar står i Kina. Om det stämmer så förstår man vilka utmaningar vi står inför. 

Något anledning att börja hamstra vin finns knappast utan det handlar förmodligen mer om att Systembolaget kanske måste göra en del förändringar tillfälligt för att det inte ska slå mot leverantörer som har mindre producenter och volymer. Att man ska tappa butiker och ranking på grund av ett virus som härjar känns inte rimligt. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.