Vinlandet Israel

Nära gränsen till Libanon, närmre bestämt på kibbutz Kabri har man hittat en 3600 år gammal vinkällare och enligt uppgifter gjordes vin redan för 5000 år sedan i samma del av världen. Och det här var under tid då man hellre drack vin än vatten eftersom det oftast var säkrare. Troligtvis var det inte heller så hög alkoholhalt i vinet.
Vinlandet Israel
Israel
Under 1500-talet erövrades landet av det omanska riket och all vinodling förbjöds under nästan 400 år. Därefter drog vinproduktionen åter igen igång och det var bland annat en väldigt känd fransk baron som fick upp ögonen för landet – Edmond de Rotschild. Han såg vilka möjligheter det fanns men trots stora investeringar lyckades han inte hela vägen eftersom vinmakarna var mer intresserade av kvantitet äv kvalitet. Israel blev självständigt 1948 och vid den tidpunkten fanns det 1700 hektar vinodlingar och idag har man passerat 5500 hektar och det finns runt 300 vingårdar i landet.
Vinlandet Israel
Så vad hände? Svaret finns runt 1970-talet och en professor vid namn Cornelius Ough. Hans uppdrag var egentligen att hitta en lämpliga odlingsplatser för äpplen men han konstaterade även att det var en utomordentlig plats för att odla vindruvor. Jordbrukarna lyssnade på honom och det är klart, tittar man på Golanhöjderna utifrån, som består av vulkanisk jordmån och har ett klimat med varma dagar och svala nätter så kan man förstå att det finns möjligheter. 
Under 1990-talet etablerades flera vingårdar och vinmakare vilket resulterar i att fler och fler viner vinner både ny mark och troféer utanför landet. Totalt finns det fem vinregioner och idag är alla spår av kvantitet borta och det handlat uteslutande om kvalitet. 
Idag produceras ca 40 miljoner flaskor vin om året och den största exporten går till Nordamerika, Europa och numera även Asien. I Sverige har vi ett fåtal viner i beställningssortimentet på Systembolaget.
Fem vinregioner
Golan & Galiléen, Samarien, Samson, Judeiska kullarna, Negev

Kända vinproducenter
Domaine du Castel, Binyamina Winery, Golan Heights Winery, Galil Mountains Winery

Vingården Binyamina är främst känd för att producera ett av Israels mest ikoniska kosherviner – The Cave. Ett koshervin innebär att vinet har tillverkats enligt de judiska, religiösa reglerna och inte behandlas av någon som inte är välsignad. Vinet är en bordeaux blend utav druvor från Cabernet sauvignon, Merlot och Petit verdot och vinet lagras under 24 månader i en mörk grotta, vilket är anledningen till namnet ”The Cave”.

Druvor
Främst handlar det om internationella druvor som bland annat röda Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah,
Muscat, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Viognier och Gewürztraminer. En druva som sticker ut är korsningen emerald riesling från Kalifornien. Med sin restsötma har den blivit väldigt populär och odlas mer eller mindre uteslutande i Israel. 

Tips på vin
Yiron Upper Galilee, 2017. Pris 331 kronor, Nr 71889.
Deras flaggskeppsvin där vi har en blandning mellan cabernet sauvignon 56 %, merlot 32 %, syrah 7 % och petit verdot 5 %. Tonen sätts av cabernet sauvignon och merlot främst och man känner tydligt mörka bär, plommon och en touch av vanilj och lakrits och tillsammans med kryddigheten är det ett välbalanserat och fylligt vin där tanninerna ger ett perfekt motstånd i gommen. 

Är du mer nyfiken på Israel så hittar du mer information på new.goisrael.com
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.